Η μπάρα διευθύνσεων, που μέχρι σήμερα θεωρούταν αυτονόητο τμήμα του βασικού περιβάλλοντος χρήσης κάθε browser, φαίνεται πως έχει αρχίσει να επανεξετάζεται από δύο μεγάλους παίκτες του χώρου. Πρώτα η Google και αμέσως μετά η Mozilla έχουν ήδη ξεκινήσει να πειραματίζονται με λύσεις που αποκρύπτουν την μπάρα διευθύνσεων από την βασική επιφάνεια των Chrome και Firefox αντίστοιχα, για να την εμφανίζει ο ίδιος ο χρήστης μόνο όταν τη χρειάζεται. Ο λόγος; Μερικά επιπλέον ωφέλιμα χιλιοστά στην οθόνη.

 

insomniachrome.jpg

 

Ειδικά στην περίπτωση του Chrome oι προθέσεις είχαν γίνει ήδη γνωστές εδώ και κάποιους μήνες, αφού είχαν διαρρεύσει wireframes που περιέγραφαν – μεταξύ άλλων – τη συγκεκριμένη λύση. Εδώ και λίγες μέρες όμως η Google αποφάσισε να περάσει τη λειτουργία απόκρυψης της μπάρας στην τελευταία έκδοση του Chrome Canary για Windows. Η ενεργοποίηση γίνεται από το about:flags (επιλογή “Compact Navigation”) και εφόσον επιλεγεί αφαιρεί εντελώς τη μπάρα διευθύνσεων και την εμφανίζει μόνο εάν ο χρήστης κάνει κλικ στην εκάστοτε καρτέλα.

 

Στην απέναντι πλευρά, η Mozilla έσπευσε να κυκλοφορήσει πειραματική επέκταση που προσθέτει στον Firefox αντίστοιχη δυνατότητα. Πρόκειται για το LessChrome HD, που μπορεί να εγκατασταθεί στον Firefox 4 και αυτό που κάνει είναι να αποκρύπτει την μπάρα διευθύνσεων για να την εμφανίσει όταν ο κέρσορας μεταφερθεί επάνω σε μια καρτέλα ή στην περίπτωση που η ανοιχτή καρτέλα είναι κενή.

 

Αν και οι δύο προσεγγίσεις εμφανίζουν σίγουρα ενδιαφέρον, ειδικά στις περιπτώσεις φορητών υπολογιστών με μικρή οθόνη, το να μην είναι, ωστόσο, συνεχώς ορατή στο χρήστη η διεύθυνση στην οποία βρίσκεται δεν αποκλείεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις ως προς την ασφαλή πλοήγηση του.

 

Link.png Site: ConceivablyTech

Link.png Site: ars technica