Από το 2015 και σε μια προσπάθεια να κάνει το Διαδίκτυο ποιο ασφαλές, η Google έχει προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στον Chrome browser προκειμένου ο χρήστης να εντοπίζει εύκολα τις μη ασφαλείς ιστοσελίδες.

Η τελευταία κίνηση της εταιρείας θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Ιούλιο με την κυκλοφορία του Chrome 68 όπου όλες οι http ιστοσελίδες θα εμφανίζονται στον browser ως «μη ασφαλείς», με πολύ πιο έντονο τρόπο απ' ότι ισχύει τώρα. Στην ανακοίνωσή της η Google αναφέρει και μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία σε ότι αφορά την μετατροπή ιστοσελίδων http σε https, με την πρόοδο στο κομμάτι αυτό να χαρακτηρίζεται ως «εκπληκτική» την περασμένη χρονιά. 

Ενδεικτικό είναι ότι το 68% της κίνησης του Chrome browser στην πλατφόρμα των Windows και του Android πραγματοποιείται πλέον σε ασφαλείς ιστοσελίδες ενώ το ποσοστό ανεβαίνει στο 78% αν εξετάσουμε συστήματα που τρέχουν το Chrome OS ή το macOS. Τέλος τα 81 από τα 100 κορυφαία site στον κόσμο, έχουν ήδη προχωρήσει στην υιοθέτηση πιστοποιητικού https.

Κατά τα άλλα η Google παρέχει μια σειρά από ενδιαφέροντα άρθρα και εργαλεία προκειμένου να κάνει πιο εύκολη τη ζωή των προγραμματιστών όπως το Lighthouse, ένα εργαλείο που ενημερώνει για τις ιστοσελίδες ενός site που μπορούν να αναβαθμιστούν άμεσα σε https. Η αλλαγή στο περιβάλλον του Chrome browser γίνεται προκειμένου να κάνει εμφανείς τις μη ασφαλείς ιστοσελίδες, με τη Google να ενημερώνει ότι η αγορά ενός https πιστοποιητικού για έναν ιδιοκτήτη ιστοσελίδας είναι πολύ πιο εύκολη και φθηνή από κάθε άλλη φορά, με σχετικούς οδηγούς να είναι διαθέσιμοι.

Google