Μερικές Android εφαρμογές στα Chromebooks έχουν ήδη αρχίσει να αντικαθίστανται με PWA (Progressive Web Apps) εκδόσεις.

Οι εφαρμογές PWA ουσιαστικά πρόκειται για σελίδες στο Internet οι οποίες μοιάζουν και δίνουν την αίσθηση μίας πραγματικής εφαρμογής και σχεδιάζονται ούτως ώστε να δίνουν μία καλύτερη εμπειρία χρήσης στους κατόχους φορητών συσκευών.

Αν και τα Progressive Web Apps παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά από τους προγραμματιστές του Chrome, η ιδέα δεν είναι καινούργια στο χώρο των mobile συσκευών. Ήδη από το 2007 και κατά την παρουσίαση του πρώτου iPhone, ο Steve Jobs ήταν αυτός που έδωσε το έναυσμα για δημιουργία Web Apps που θα είναι συμβατά με κάθε smartphone.

Όσο αφορά την αλλαγή που επιχειρεί να κάνει η Google αυτή την περίοδο, σίγουρα θα ευχαριστήσει τους κατόχους Chromebooks. Τα PWAs είναι πολύ γρηγορότερα σε σύγκριση με τις αντίστοιχες εφαρμογές σε περιβάλλον Android, καταλαμβάνουν πολύ λιγότερο χώρο ενώ ταυτόχρονα απαιτούν λιγότερη επεξεργαστική ισχύ για τη λειτουργία τους.

Δεν είναι μυστικό άλλωστε ότι κάποιες εφαρμογές Android δεν έχουν τις επιδόσεις που θα επιθυμούσαν οι προγραμματιστές τους. Η Google προσπαθεί εδώ και αρκετά χρόνια να βελτιώσει τις Android εφαρμογές ώστε αυτές να είναι απόλυτα συμβατές σε οθόνες μεγαλύτερες από smartphones, όπως tablets ή laptops. Και καθώς έχουν ήδη γίνει αρκετές βελτιώσεις, συνεχίζουν και υπάρχουν περιπτώσεις που οι εφαρμογές δεν απεικονίζονται σωστά σε όλες τις οθόνες.

Αν και οι PWA εκδόσεις κάποιων εφαρμογών, υπάρχουν διαθέσιμες εδώ και αρκετό καιρό, είναι πιθανό οι περισσότεροι χρήστες να μην γνωρίζουν πώς να έχουν πρόσβαση σε αυτές ή γιατί αποτελούν μία καλύτερη εναλλακτική. Σε κάθε περίπτωση όμως, υπάρχουν και χρήστες οι οποίοι προτιμούν οπωσδήποτε μία εγκατεστημένη εφαρμογή.

Η πρώτη εφαρμογή που θα αντικαταστήσει η Google στα Chromebooks είναι το Twitter, όπως αναφέρει το Chrome Unboxed. Την ίδια στιγμή, ο team leader του Chrome OS Dominick Ng, επιβεβαίωσε πως και το YouTube θα αντικατασταθεί με την αντίστοιχη PWA έκδοση.

Τα PWAs υπήρχαν ήδη διαθέσιμα στο Play Store και πλέον αυτά θα είναι οι default εκδόσεις που θα μπορούν να προσθέτουν οι χρήστες Chromebook. Η Google θα αναγνωρίζει από ποια συσκευή προσπαθείς να κάνεις την εγκατάσταση και θα προχωρά με την αντίστοιχη έκδοση.

The Verge