Ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την αγωγή ενός ζευγαριού που διεκδικούσε αποζημίωση από τη Google για τις φωτογραφίες του σπιτιού τους που εμφανίζονταν στους χάρτες της εταιρείας.

 

Όπως αναφέρει το AFP, το ζευγάρι ζητούσε αποζημίωση 25.000 δολαρίων για ψυχική οδύνη και μείωση της αξίας της περιουσίας τους λόγω φωτογραφιών που εμφανίζονταν στη λειτουργία Street View (θέα από το δρόμο) των χαρτών του Google Μaps.

 

«Αν και είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι πολλοί άνθρωποι των οποίων η περιουσία εμφανίζεται στους εικονικούς χάρτες της απεχθάνονται στις επιπλοκές όσον αφορά την ιδιωτική τους ζωή, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι οποιοσδήποτε -εκτός από τους εξαιρετικά ευαίσθητους- θα νιώσει ντροπή ή θα υποστεί εξευτελισμό» γράφει η δικαστής Έιμι Ρέινολντς Χέι στην απόφασή της, με την οποία δικαιώνει την εταιρεία.

 

Επισημαίνει ακόμα ότι οι ενάγοντες θα μπορούσαν να έχουν ζητήσει από τη Google να απομακρύνει τις επίμαχες εικόνες.

 

Τα συνεργεία της Google χρησιμοποιούν οχήματα με GPS και κάμερες τα οποία που «χτενίζουν» τους δρόμους τραβώντας φωτογραφίες 360 μοιρών. Οι εικόνες στη συνέχεια τοποθετούνται πάνω στους τρισδιάστατους χάρτες της περιοχής.

 

Οι δύο ενάγοντες, ο Ααρον και η Κριστίν Μπόρινγκ, ενοχλήθηκαν όταν είδαν στο Street View φωτογραφίες που είχαν ληφθεί από την είσοδο του οικοπέδου τους, που βρίσκεται σε ιδιωτικό δρόμο, και απεικόνιζαν το εξωτερικό του σπιτιού και την πισίνα τους.

 

Ο ισχυρισμός τους περί ψυχικής οδύνης δεν ανταποκρίνεται στο νομικό στάνταρτ του «εξαιρετικά προσβλητικού για ένα φυσιολογικό λογικό άνθρωπο», εκτίμησε το δικαστήριο.

 

H Google λάνσαρε τη λειτουργία Street View το 2007 με εικόνες για ένα μικρό αριθμό αμερικανικών πόλεων, έκτοτε όμως επεκτείνεται και σε άλλες χώρες.

 

Όπως επισήμανε η εταιρεία στο δικαστήριο, στη σημερινή εποχή της αεροφωτογραφίας και των δορυφορικών εικόνων, είναι παράλογο να περιμένει κανείς απόλυτη διαφύλαξη της ιδιωτικότητας όσον αφορά εξωτερικούς χώρους των ιδιωτικών περιουσιών.

 

Source.png Πηγή: in.gr