Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα πως μετά από 3 χρόνια ερευνών και δικαστικής διαμάχης με την Google κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με το πώς η τελευταία θα προβάλει τα αποτελέσματα των εκάστοτε αναζητήσεων.

Θα πρέπει φυσικά να υπενθυμίσουμε πως η Google είχε κατηγορηθεί από τις ανταγωνίστριές της για κατάχρηση της θέσης που κατέχει στην αγορά και επιβολή μονοπωλιακών πρακτικών ενώ συνολικά είχαν προσφύγει εναντίον της 14 εταιρείες.

 

Η πρόταση που κατέθεσε η Google (και έγινε δεκτή από την Ε.Ε) προβλέπει πως κατά την προβολή των αποτελεσμάτων κάποιας αναζήτησης θα προβάλλονται καταχωρήσεις και από τρεις ανταγωνιστικές εταιρείες μαζί με τις δικές καταχωρήσεις που αφορούν προώθηση των προϊόντων της. Ένα παράδειγμα για το πως ακριβώς επηρεάζει η απόφαση τα αποτελέσματα αναζήτησης της Google μπορείτε να δείτε στην παρακάτω εικόνα όπου εμφανίζεται η τωρινή κατάσταση καθώς και η μελοντική.

 

googleEU.gif

 

Η εταιρεία δεσμεύεται επίσης να μην επιβάλει όρους αποκλειστικότητας στις διαφημιστικές συμφωνίες της, γεγονός που σημαίνει ότι οι διαφημιστές θα μπορούν ευκολότερα να μεταφέρουν τη δραστηριότητά τους σε άλλους, ανταγωνιστικός ιστότοπους, όπως για παράδειγμα στο Yahoo!, ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ένας ανεξάρτητος οργανισμός θα αναλάβει να εξακριβώσει εάν η Google τηρεί τις δεσμεύσεις της.

 

Για όλα τα παραπάνω καθοριστικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός πως στα μέσα Ιανουαρίου ο κ.Αλμούνια είχε καλέσει την Google να υποβάλει σύντομα νέες προτάσεις, απειλώντας την με πρόστιμα που θα μπορούσαν να φτάσουν έως και το 10% του συνολικού τζίρου της, δηλαδή γύρω στα 4 δισ. ευρώ και μάλιστα ο ίδιος παραδέχτηκε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις που έγιναν τον τελευταίο μήνα μεταξύ της Επιτροπής και των εκπροσώπων της εταιρείας "ήταν πολύ έντονες".

 

Link.png Site: ']Ανακοίνωση Ευρωπαικής Επιτροπής

Link.png Site: http://www.theverge.com/2014/2/5/5381166/google-reaches-antitrust-agreement-with-european-regulators-over']The Verge