Ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι μεταξύ άλλων και η υπεραλίευση, η οποία είναι δύσκολο να εντοπιστεί από τις αρχές.

Πλέον με τη βοήθεια της Google, της SkyTruth και της Oceana, γίνεται πιο εύκολος ο εντοπισμός οποιουδήποτε σκάφους που κινείται στους ωκεανούς. Η εξαγωγή δεδομένων από το AIS (automatic identification system) το οποίο χρησιμοποιείται από κάθε σκάφος για να εκπέμψει το σήμα του προκειμένου να είναι «ορατό» και με το συνδυασμό και των τριών υπηρεσιών, μπορεί να φανεί αν κάποιο σκάφος βρίσκεται σε απαγορευμένη περιοχή.

 

Ο ιστότοπος GlobalFishingWatch περιέχει πληροφορίες από τη περίοδο 2012 ως 2013 για σκάφη τα οποία είναι ήδη καταγεγραμμένα ως αλιευτικά είτε η δραστηριότητά τους σχετίζεται με την αλιεία. Ο απώτερος σκοπός όμως είναι τα δεδομένα τα οποία εξάγονται, να είναι πολύ πιο πρόσφατα.

 

Φυσικά, το πρόβλημα θα παραμείνει αν το κάθε σκάφος μπορεί απλά να απενεργοποιήσει το AIS, αν και αυτό από μόνο του θα πρέπει να αποτελεί αιτία για περαιτέρω έρευνα.

 

 

Link.png Site: Engadget