Όλοι όσοι έχουν δοκιμάσει να πραγματοποιήσουν εγγραφή σε κάποια ιστοσελίδα, έχουν συναντήσει το Captcha, το πεδίο στο οποίο εμφανίζονται γράμματα και αριθμοί με τυχαία σειρά, τα οποία ο χρήστης πρέπει να αναγνωρίσει και να δηλώσει στο κατάλληλο πεδίο προκειμένου το σύστημα να καταλάβει ότι δεν είναι κάποιο bot.

Πολλές φορές, η όλη διαδικασία είναι προβληματική αφού μερικοί χαρακτήρες δεν ξεχωρίζουν εύκολα, οδηγώντας σε επανειλημμένες λανθασμένες προσπάθειες που οδηγούν στον εκνευρισμό. Επιπλέον το πρόβλημα επεκτείνεται και στους διαχειριστές ιστοσελίδων αφού βλέπουν μηχανισμούς που χρησιμοποιούν οι spammers, να είναι σε θέση να ξεπεράσουν τον έλεγχο και να γεμίσουν την ιστοσελίδα τους με ανεπιθύμητα μηνύματα.

 

Η Google εδώ και καιρό είχε εκφράσει τις προθέσεις της να αναβαθμίσει σημαντικά τη δική της παρόμοια τεχνολογία η οποία θα είναι αρκετά πιο εύκολη για κάθε χρήστη, προστατεύοντας πολύ πιο αποτελεσματικά κάθε ιστοσελίδα. Το αποτέλεσμα των προσπαθειών της το βλέπουμε σήμερα με τη νέα έκδοση του reCAPTCHA το μόνο που επιθυμεί από το χρήστη είναι να επιλέξει το κουτάκι το οποίο αναγράφει ότι "δεν είναι ρομπότ". Όπως αναφέρει η εταιρεία, είναι σε θέση να καταλάβει αν ο χρήστης είναι πραγματικός η όχι, με την παρατήρηση διαφόρων στοιχείων τα οποία δεν περιλαμβάνουν κάποια αλληλεπίδραση του χρήστη.

 

Recaptcha_anchor_2x.0.gif

 

Επιπλέον η Google πειραματίζεται και με άλλους τρόπους όπως με το να καλεί το χρήστη να επιλέξει μέσα από μια σειρά φωτογραφιών, αυτές που είναι σχετικές με αυτή που έχει ξεχωρίσει σε ειδική θέση. Στο παρακάτω παράδειγμα ο μηχανισμός εμφανίζει μια γάτα και περιμένει να επιλεχθούν από 9 διαφορετικές φωτογραφίες, άλλες που εμφανίζουν και πάλι γάτες.

 

cat_captcha.0.jpg

Πάντως και οι δύο τρόποι δεν αποτελούν απόλυτη προστασία από τους spammers, με τη Google να διατηρεί και τον παλιό τρόπο λειτουργίας στο API της τουλάχιστον για το επόμενο χρονικό διάστημα.

 

Link.png Site: Wired