Ο Mathias Dopfner, CEO του Axel Springer, εκδοτικού οίκου με περισσότερες από 200 εφημερίδες και περιοδικά σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, σε ανοιχτή του επιστολή άσκησε έντονη κριτική για τις πρακτικές της Google.

Εξέφρασε την απορία-φόβο του κατα πόσο η Google, εκμεταλλευόμενη την ηγετική της θέση, προσπαθεί να εξελιχθεί σε "υπερκράτος", όπου οι νόμοι για την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα δεν θα υφίστανται.

 

Η επιστολή δημοσιεύθηκε στην Γερμανική εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine Zeitung" (η οποία δεν ανήκει στην Axel Springer), σε απάντηση δημοσιεύματος του εκτελεστικού προέδρου της Google Eric Schmidt, το οποίο και αναφερόταν στις σχέσεις των δύο κολοσσών, οι οποίες παρά τα σκαμπανεβάσματά τους, κατέληξαν στην υπογραφή πολύχρονης συμφωνίας.

 

Ο Dopfner αν και παραδέχτηκε ότι τον ικανοποιεί η συνεργασία των δύο εταιριών, εντούτοις δηλώνει ότι δεν υπήρχε εναλλακτική επιλογή. Και ενώ το 62% των κερδών της Alex Springer προέρχονται από το ψηφιακό τομέα, ανησυχεί ιδιαίτερα για τον γενικότερο ρόλο της Google, τονίζοντας ότι εταιρίες όπως η Google κατέχουν πολύ μεγαλύτερη δύναμη απ'όση γνωρίζει ο κόσμος.

 

"Με εξαίρεση τους βιολογικούς ιούς, δεν υπάρχει κάτι άλλο που να εξαπλώνεται τόσο επιθετικά και τόσο γρήγορα, όπως αυτές οι τεχνολογικές πλατφόρμες"

 

_74293463_74293462.jpg

Mathias Dopfner

 

Αναφέρει πως ο Αμερικανικός κολοσσός εκμεταλλεύεται την ηγετική του θέση, απομονώνοντας τους ανταγωνιστές από τα αποτελέσματα των αναζητήσεων. Χαρακτηριστικά δηλώνει πως το σλόγκαν της Google είναι "Αν δεν θές να σε τελειώσουμε, καλύτερα να πληρώσεις".

 

Τα σχόλια του Dopfner δεν περιορίστηκαν μόνο στη Google, αλλά συμπεριέλαβαν και τον δημιουργό του Facebook. Εξηγώντας, ανέφερε συνέδριο στο οποίο είχε παρεβρεθεί, όπου κάποιος ρώτησε τον Zuckerberg με ποιό τρόπο το Facebook αποθηκεύει και προστατεύει τα δεδομένα των χρηστών του.

 

Ο Zuckerberg απάντησε: "Δεν καταλαβαίνω την ερώτηση. Αυτοί που δεν έχουν κάτι να κρύψουν, δεν έχουν τίποτα να φοβούνται".

 

Ο Dopfner δηλώνει στην επιστολή του:

" Σκέφτομαι ξανά και ξανά αυτή την απάντηση. Είναι τρομερό. Σίγουρα δεν μπορεί να εννοείται με αυτό το τρόπο. Αυτός ο τρόπος σκέψης αναπτυσσόταν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, όχι φιλελεύθερες κοινωνίες. Τέτοιες αντιλήψεις θα ακούσεις από μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών ή δικτατορικά καθεστώτα"

 

Στρέφοντας τη προσοχή του στον ιδρυτή της Google, Larry Page, ο Dopfner συνεχίζει:

"Ονειρεύεται ένα μέρος όπου δεν θα υπάρχουν νόμοι για την ιδιωτικότητα, όπου δεν θα υπάρχει δημοκρατική λογοδοσία. Μήπως η Google προσπαθεί να λειτουργήσει κάτω από κάποιο νομικό κενό, χωρίς το πρόβλημα της προστασίας προσωπικών δεδομένων? Μήπως προσπαθεί να λειτουργήσει κάποιου είδους υπερκράτος?"

 

"Με το να ασκείς κριτική στην Google, δεν ασκείς κριτική στο ίντερνετ. Αλλά αν θές ένα ίντερνετ που να λειτουργεί άψογα, θα πρέπει να ασκήσεις κριτική στην Google."

 

Τελειώνοντας την επιστολή του, ο Dophner προειδοποιεί τη Google ότι στην ιστορία των οικονομικών, τα μονοπώλεια δεν επιβιώνουν για πολύ.

 

Link.png Site: BBC

Link.png Site: Guardian