Ορισμένοι βιάστηκαν να χαρακτηρίσουν την νίκη του Lee Sedol “νίκη της παρηγοριάς” και πράγματι, όσο σκληρό και να ακούγεται κάτι τέτοιο, ενδεχομένως να είναι και η πικρή αλήθεια.

Ο ίδιος, ταπεινός, όπως είναι, πριν μερικές ώρες ένιωσε ότι πρέπει να απολογηθεί που έχασε τους τρεις πρώτους αγώνες με το πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης του τμήματος DeepMind της Google, AlphaGo. “Θα έπρεπε να είχα δείξει ένα καλύτερο αποτέλεσμα, μία καλύτερη κατάληξη, και καλύτερο περιεχόμενο σε σχέση με το παιχνίδι που παίχτηκε, και ζητώ συγνώμη που δεν είμαι σε θέση να ικανοποιήσω πολλές από τις προσδοκίες των ανθρώπων. Κατά κάποιο τρόπο αισθάνθηκα ανήμπορος” δήλωσε ο Lee Sedol.

 

Το συναίσθημα που εξέφρασε ο Lee Sedol έχει σημαντικό νόημα, διότι επισημαίνει πόσο σημαντικό κατόρθωμα είναι αυτό στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Σίγουρα, η Google κατάφερε να πραγματοποιήσει ένα σημαντικό βήμα, κερδίζοντας πέντε φορές τον πρωταθλητή Ευρώπης από την Γαλλία, Fan Hui, επίσης στο Go, ωστόσο ο Lee Sedol ήταν ο παίχτης που ήθελε να κερδίσει περισσότερο, αν ήθελε να καυχηθεί για τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης της.

 

Ο Lee Sedol, μετά την νίκη του, στον τέταρτο αγώνα ενάντια στο AlphaGo (την Distributed έκδοση, την ισχυρότερη έκδοση της Τεχνητής Νοημοσύνης της Google) δήλωσε ότι δεν θα άλλαζε αυτή την νίκη με τίποτα στον κόσμο, επειδή είδε πόση χαρά προσέφερε στα πρόσωπα των ανθρώπων.

 

Αυτή η ήττα, θα έχει πάντως θετική επίδραση τόσο στο AlphaGo όσο και στην Google, για δύο λόγους υποθέτουμε. Η δημοσιότητα και η έκταση που πήρε το θέμα, θα μπορούσε να πάρει περίεργη τροπή και να γυρνούσε σαν μπούμερανγκ στην εταιρεία. Ήδη πολλοί δημοσιογράφοι και opinion makers έχουν εκφράσει ανησυχίες για την πρόοδο που σημειώνεται στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης, οπότε η νίκη, και η επικράτηση έστω σε έναν αγώνα της ανθρώπινης νοημοσύνης, δημιουργεί κατά κάποιο τρόπο ένα συναίσθημα ανακούφισης και ασφάλειας.

 

Η Google επίσης, παίζοντας με τον πρωταθλητή, αποκόμισε πολύτιμη εμπειρία και δεδομένα, που θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει για να βελτιώσει την Τεχνητή Νοημοσύνη που δημιουργεί. Στην συνέντευξη τύπου μετά τον 4ο αγώνα, οι εκπρόσωποι του τμήματος Deepmind, ευχαρίστησαν τον Lee Sedol και είπαν ότι θα εκμεταλλευτούν τον τρόπο παιξίματος του, ο οποίος εξέθεσε τις αδυναμίες του προγράμματος, και έσπρωξε το AlphaGo στα όρια του. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.