Η βιαστική παρουσίαση και διάθεση της «πειραματικής υπηρεσίας συνομιλίας» Bard -εξαιτίας της ανακοίνωσης της ενσωμάτωσης της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης της OpenAI στην μηχανή αναζήτησης Bing από την Microsoft- δεν άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις.

Συγκριτικά με το ChatGPT της OpenAI και το Bing Chat της Microsoft (που χρησιμοποιεί επίσης το μοντέλο GPT-4), το Bard της Google σύμφωνα με μαρτυρίες δεν είναι τόσο ακριβείς ή λεπτομερείς όπως των ανταγωνιστών του. Αυτό πάντως αναμένεται να αλλάξει σύντομα σύμφωνα με τον Διευθύνων Σύμβουλο της Google, Sundar Pichai, ο οποίος στο podcast των New York Times με τον τίτλο «Hard Fork» επιβεβαίωσε ότι το Bard θα μεταβεί μέσα στις επόμενες μέρες από το τρέχον μοντέλο LaMDA στα μεγαλύτερης κλίμακας σύνολα δεδομένων PaLM.

Όταν κατά τη διάρκεια του podcast ερωτήθηκε πως ένιωσε για την ανταπόκριση στο λανσάρισμα του Bard, ο Sundar Pichai σχολίασε: «Σαφώς και έχουμε ικανότερα μοντέλα. Πολύ σύντομα, ίσως την ώρα που θα βγει αυτό ζωντανά (το podcast), να έχουμε αναβαθμίσει το Bard σε μερικά από τα πιο ικανά μοντέλα PaLM που έχουμε, τα οποία θα φέρουν περισσότερες ικανότητες, είτε σε συλλογισμό, είτε σε κωδικοποίηση». Για να τονίσει τη διαφορά, η Google είπε ότι είχε εκπαιδεύσει το LaMDA με 137 δισεκατομμύρια παραμέτρους όταν μοιράστηκε λεπτομέρειες σχετικά με τα γλωσσικά μοντέλα της πέρυσι. Το PaLM, από την άλλη, λέγεται ότι είχε εκπαιδευτεί με περίπου 540 δισεκατομμύρια παραμέτρους. Και τα δύο μοντέλα μπορεί να έχουν εξελιχθεί και αναπτυχθεί από τις αρχές του 2022, αλλά αυτή η διαφορά τους ενδεχομένως δείχνει για ποιο λόγο η Google πρόκειται να προχωρήσει με τη μετάβαση του Bard στο PaLM με το μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων και τη μεγαλύτερη ποικιλία στις απαντήσεις του.

Ο Sundar Pichai ισχυρίζεται ότι δεν ανησυχεί για τον ρυθμό που αναπτύσσεται η τεχνητή νοημοσύνη της Google σε σχέση με εκείνη των ανταγωνιστών της. Όταν το Bard έκανε το ντεμπούτο του τον Φεβρουάριο, o Sundar Pichai αναγνώρισε ότι η εξάρτησή του από το LaMDA μπορεί να το καθιστούσε μικρότερης κλίμακας, ωστόσο πλαισιώθηκε από λιγότερη υπολογιστική ισχύ ως πλεονέκτημα, δίνοντας σε περισσότερους χρήστες τη δυνατότητα να το δοκιμάσουν και να δώσουν σχετικό feedback.

Ο Sundar Pichai δήλωσε επίσης ότι η Google θα πραγματοποιήσει τη δική της ανάλυση για την ασφάλεια και την ποιότητα του Bard όταν έχει στα χέρια της περισσότερες «real-world» πληροφορίες (από την αλληλοεπίδραση του με τους χρήστες, την εξέλιξη των συνομιλιών, το feedback κ.ά.). Από αυτή την οπτική, ο Sundar Pichai είπε: «…δεν θέλουμε να διαθέσουμε ένα ικανότερο μοντέλο προτού βεβαιωθούμε πλήρως ότι μπορούμε να το χειριστούμε σωστά. Είμαστε όλοι σε πολύ, πολύ πρώιμα στάδια. Θα έχουμε ακόμη πιο ικανά μοντέλα να «φορτώσουμε» όσο περνάει ο καιρός. Αλλά δεν θέλω να είναι μόνο για το ποιος έφτασε εκεί πρώτος, αλλά το να το κάνουμε σωστά είναι πολύ σημαντικό για εμάς». Αυτό φαίνεται πως είναι στο μυαλό περισσότερων από 1.800 ανθρώπων (συμπεριλαμβανομένων προσωπικοτήτων και ηγετών από τον χώρο της τεχνολογίας και ερευνητών τεχνητής νοημοσύνης) που υπέγραψαν πρόσφατα μία ανοιχτή επιστολή που ζητά από τις εταιρείες μία εξάμηνη παύση στην ανάπτυξη της τεχνολογίας AI που είναι «ισχυρότερη από το GPT-4». Ο Sundar Pichai πάντως, δεν πιστεύει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει αποτελεσματικά χωρίς τη συμμετοχή της κυβέρνησης, ωστόσο συμφωνεί με την ανάγκη για καθοδήγηση: «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πολύ σημαντικός τομέας για να μην ρυθμιστεί (και να μην υπόκειται σε κανόνες και νόμους). Είναι επίσης πολύ σημαντικός τομέας για να μην ρυθμιστεί σωστά. Ακριβώς για αυτό τον λόγο είμαι χαρούμενος που τέτοιες συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη».