Το Google Doodle γιόρτασε την τριακοστή επέτειο από την δημιουργία του WWW (World Wide Web), όπως αυτό προτάθηκε την 11η Μαρτίου του 1989 από τον Tim Berners-Lee.

Πλέον όλοι αναφερόμαστε στις λέξεις "internet" και "web" σαν να μιλούμε για μία οντότητα, στην πραγματικότητα όμως εκπροσωπούν δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Το "Internet" είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο διασυνδεμένων υπολογιστών, που έχει ρίζες του στην εποχή του ARPANET του αμερικανικού στρατού, την δεκαετία του '60. Το "Web" ωστόσο, είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο το κοινό μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό το δίκτυο, και προτάθηκε για πρώτη φορά από τον Berners-Lee, στα τέλη της δεκαετίας του '80.

Ενώ η τεχνολογία ήταν πολύπλοκη αρχικά, η ευφυΐα του Berners-Lee ήταν εκείνη που του επέτρεψε να δημιουργήσει ένα βελτιστοποιημένο σύστημα, το οποίο θα απλοποιούσε την πρόσβαση του κοινού στον ιστό. Η ευκολία της πλοήγησης μέσω του WWW, ήταν το εφαλτήριο που επέτρεψε για πρώτη φορά στον μέσο χρήστη -όχι μόνο σε μηχανικούς και επιστήμονες- στο να αποκτήσει άμεση και εύκολη πρόσβαση στο internet.

Το Doodle της Google απεικονίζει μια γλυκιά, νοσταλγική απεικόνιση του "παλιού" web, μία ανάμνηση γνώριμη στους περισσότερους οι οποίοι ήταν παρόντες στα πρώτα βήματα του παγκόσμιου ιστού: Έναν μπέζ υπολογιστή που κατεβάζει αργά ένα βίντεο της περιστρεφόμενης υδρογείου, σε μία εποχή όπου η "κορυφαία" πρόσβαση στο internet καθορίζονταν από έναν NCSA Mosaic browser, και ταχύτητα modem στα.. 19.2 Kbps

Σήμερα, ο Παγκόσμιος Ιστός μοιάζει εντελώς αγνώριστος σε σχέση με 30 χρόνια πριν. Το βασικό όραμα παραμένει το ίδιο: Η ελεύθερη διακίνηση γνώσης και πληροφοριών. Όμως, στην εποχή των fake news, των ολοένα αυξανόμενων κυβερνοεπιθέσεων και παραβιάσεων ιδιωτικότητας των χρηστών, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την πορεία του Ιστού. Ανησυχία την οποία εξέφρασε και ο ίδιος ο Berners-Lee, σε συνέντευξη του στο CNN.

The Verge