H εταιρία φαίνεται πως δεν είναι ακόμη έτοιμη να διαθέσει δωρεάν το Gemini

H Google μόλις κυκλοφόρησε τα Gemma 2B και 7Β, ένα ζεύγος μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα, τα οποία επιτρέπουν στους developers να αξιοποιήσουν με μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων την έρευνα πάνω στην οποία βασίστηκε η ναυαρχίδα των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσει η Google, το Gemini. Ενώ το Gemini είναι ένα μεγάλο, κλειστό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο ανταγωνίζεται ευθέως (και αποδεικνύεται σχεδόν εξίσου ισχυρό με) το ChatGPT της OpenAI, το Gemma είναι μικρότερης κατηγορίας μοντέλο και πιθανότατα θα αποδειχτεί κατάλληλο για λιγότερο απαιτητικές διαδικασίες, όπως τη δημιουργία απλών chatbot ή τη σύνταξη περιλήψεων.

Όμως, αν τα μοντέλα αυτά υστερούν κάπως σε επίπεδο συνθετότητας, ενδεχομένως να ισοσκελίζουν το όποιο μειονέκτημα χάρη στην ταχύτητά τους και το ευνοϊκότερο κόστος χρήσης. Παρά το μικρότερο μέγεθος του Gemma, η Google υποστηρίζει ότι τα δύο μοντέλα καταγράφουν αισθητά ανώτερες επιδόσεις σε βασικές παραμέτρους σε σύγκριση με μεγαλύτερα μοντέλα, ενώ είναι ικανά να τρέξουν απευθείας σε ένα φορητό ή σταθερό υπολογιστή. Θα είναι διαθέσιμα μέσω Kaggle, Hugging Face, το NeMo της Nvidia και το Vertex AI της Google.

Η κυκλοφορία του Gemma στο οικοσύστημα ανοιχτού κώδικα συνιστά μια αισθητά διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με την κυκλοφορία του Gemini. Παρότι οι developers έχουν τη δυνατότητα να χτίσουν πάνω στο Gemini, αυτό συμβαίνει είτε μέσω ΑΡΙ, είτε μέσω της πλατφόρμας Vertex AI της ίδιας της Google. Το Gemini λογίζεται ως κλειστό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης. Καθώς το Gemma μας συστήνεται ως μοντέλο ανοιχτού κώδικα, περισσότεροι άνθρωποι θα είναι σε θέση να πειραματιστούν με την τεχνητή νοημοσύνη που αναπτύσσει η Google, αντί να στραφούν σε ανταγωνιστικές προτάσεις που προσφέρουν ευκολότερη πρόσβαση.

Και οι δύο εκδοχές του μοντέλου θα διατίθενται με άδεια εμπορικής χρήσης, ανεξαρτήτως του μεγέθους του οργανισμού που θα θελήσει να τις χρησιμοποιήσει, του αριθμού των χρηστών και του είδους του έργου στο οποίο θα χρησιμοποιηθούν. Όμως, η Google -όπως και άλλες εταιρίες- συχνά δεν επιτρέπει στα μοντέλα της να χρησιμοποιηθούν για συγκεκριμένους σκοπούς, λόγου χάρη για προγράμματα ανάπτυξης οπλικών συστημάτων.

Το Gemma θα συνοδεύεται επίσης από "εργαλειοθήκες υπεύθυνης τεχνητής νοημοσύνης", καθώς στα μοντέλα ανοιχτού κώδικα είναι δυσκολότερο να εφαρμοστούν μέτρα προστασίας, από ό,τι στα κλειστά συστήματα, όπως το Gemini. Η Τρις Γουάρκεντιν, προϊσταμένη έργου στο Google DeepMind, ανέφερε ότι η εταιρία εφάρμοσε ένα ευρύτερο πλαίσιο ασφαλείας στο Gemma, λόγω των εγγενών κινδύνων που συνοδεύουν τα μοντέλα ανοιχτού κώδικα.

Η εργαλειοθήκη τεχνητής νοημοσύνης θα επιτρέπει στους developers να χαράξουν δικές τους κατευθυντήριες γραμμές ή να ενσωματώσουν λίστα απαγορευμένων λέξεων, όταν θα χρησιμοποιούν το Gemma στα δικά τους έργα. Παράλληλα, περιλαμβάνεται και εργαλείο debugging που επιτρέπει στους χρήστες να διερευνήσουν τη συμπεριφορά του μοντέλου και να διορθώσουν τυχόν ζητήματα.

Επί του παρόντος τα μοντέλα αποδίδουν καλύτερα σε γλωσσικές διαδικασίες στα Αγγλικά, σύμφωνα με τη Google. Η εταιρία ευελπιστεί σε συνεργασία με την κοινότητα των χρηστών, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς πέρα από τις διαδικασίες στα Αγγλικά.

Οι developers έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το Gemma δωρεάν στο Kaggle, ενώ οι χρήστες που εγγράφονται για πρώτη φορά στο Google Cloud λαμβάνουν πίστωση 300 δολαρίων ώστε να χρησιμοποιήσουν τα μοντέλα. Η εταιρία ανέφερε ότι οι ερευνητές έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν τη χορήγηση πίστωσης cloud ύψους έως και 500.000 δολαρίων.

Παρότι δεν είναι ακόμη σαφές πόση ζήτηση θα υπάρξει για μικρότερα μοντέλα, όπως το Gemma, η Google δεν είναι η μόνη εταιρία που κυκλοφόρησε μικρότερες εκδοχές των ναυαρχίδων τους. Η Meta, λόγου χάρη, κυκλοφόρησε το Llama 2 7B, μια μικρότερη έκδοση του Llama 2, πέρυσι. Το ίδιο το Gemini, άλλωστε, διατίθεται σε διάφορες εκδόσεις, όπως οι Gemini Nano, Gemini Pro και Gemini Ultra, ενώ η Google πρόσφατα παρουσίασε μια βελτιωμένη έκδοση, το Gemini 1.5, το οποίο επίσης προσώρας απευθύνεται σε επαγγελματικούς χρήστες και developers.