Η Google αποφάσισε να αποσύρει ένα από τα παλαιότερα και πιο αγαπημένα χαρακτηριστικά της μηχανής αναζήτησής της, τη λειτουργία cache.

Η συγκεκριμένη λειτουργία επέτρεπε στους χρήστες να βλέπουν μια από τις τελευταίες εκδόσεις της κεντρικής σελίδας ενός ιστότοπου, από την τελευταία φορά που η Google την «έλεγξε» και την αρχειοθέτησε για τα αποτελέσματά της.

Αν και κάποτε ήταν πολύτιμη για να δίνει μια γρήγορη εικόνα σε προσβάσιμες ή μη προσβάσιμες ιστοσελίδες στις πρώτες ημέρες του διαδικτύου, η cache λειτουργία είχε επεκταθεί σε χρησιμότητα με την πάροδο των ετών. Πολλοί βασίζονται πλέον σε αυτήν για την επικύρωση ιστότοπων, να ελέγχουν σελίδες για bugs, να βλέπουν αν οι πληροφορίες έχουν ενημερωθεί ή αφαιρεθεί πρόσφατα και να έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο με γεωγραφικό αποκλεισμό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον σύνδεσμο αναζήτησης της Google, οι βελτιώσεις στη διαθεσιμότητα και την απόδοση των ιστότοπων έχουν καταστήσει τη cache λειτουργία παρωχημένη. Η απόφαση έχει δεχθεί καθολική κριτική, καθώς η χρησιμότητά της σαφώς εκτείνεται πολύ πέρα από την πρόσβαση σε σελίδες που απλά δεν είναι προσβάσιμες για προσωρινό διάστημα. Η κατάργηση της λειτουργίας αφαιρεί ένα σημαντικό εργαλείο διαφάνειας και λογοδοσίας.

Η αφαίρεση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αλλαγής της Google, όπου το κλασικό μενού με τις τρεις τελείες που έχει το link για τη cache μιας ιστοσελίδας, έχει αντικατασταθεί από ένα εκτεταμένο bottom sheet χωρίς κάποιο κουμπί cache στον ορίζοντα. Η Google έχει εκφράσει την ιδέα να προσθέσει συνδέσμους στο Internet Archive, χωρίς όμως να δεσμευτεί ακόμα, με τη μεταφορά της κίνησης στο Archive να αποτελεί πιθανόν ένα απώτερο κίνητρο.

Αν και η Google πιστεύει ότι οι σύνδεσμοι cache δεν είναι πλέον απαραίτητοι, η απόσυρσή τους μετά από δεκαετίες αξιόπιστης λειτουργίας, αποτελεί για κάποιους αφαίρεση ενός συμβόλου της πρώτης εποχής του Διαδικτύου. 

  • Like 3
  • Sad 7