Το 2020, η Google βρέθηκε αντιμέτωπη με μια αγωγή που ισχυριζόταν ότι παρακολουθούσε τις δραστηριότητες των χρηστών του Chrome, ακόμη και όταν αυτοί βρίσκονταν στη λειτουργία Incognito.

Παρά την ανεπιτυχή προσπάθεια να απορρίψει την υπόθεση, η Google αποφάσισε τώρα να συμβιβαστεί, με την αγωγή αρχικά να απαιτεί αποζημίωση ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι λεπτομέρειες του διακανονισμού δεν έχουν γνωστοποιηθεί από κανένα από τα δύο μέρη, αλλά έχουν συμφωνήσει στους όρους που θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο για έγκριση τον Φεβρουάριο.

Οι ενάγοντες της αγωγής ισχυρίζονταν ότι η Google χρησιμοποιούσε διάφορα εργαλεία, όπως το προϊόν Analytics, τις εφαρμογές και τα extensions του Chrome browser, για την παρακολούθηση των χρηστών. Υποστήριξαν ότι η παρακολούθηση των χρηστών από την Google κατά τη διάρκεια χρήσης του incognito mode, έδινε την εσφαλμένη εντύπωση ότι οι χρήστες μπορούσαν να διαχειριστούν τις πληροφορίες που μοιράζονταν με την εταιρεία, χωρίς να κοινοποιούν κάτι. Εκπρόσωπος της Google διευκρίνισε ότι, ενώ η λειτουργία Incognito δεν αποθηκεύει τη δραστηριότητα του χρήστη στη συσκευή του, οι ιστότοποι θα μπορούσαν να συλλέγουν τις πληροφορίες τους κατά τη διάρκεια της συνεδρίας.

Οι ενάγοντες της αγωγής προσκόμισαν εσωτερικά e-mail που υποτίθεται ότι αποκάλυψαν συζητήσεις μεταξύ στελεχών της Google, υποδεικνύοντας ότι η εταιρεία παρακολουθούσε τη χρήση του προγράμματος περιήγησης Incognito για τις πωλήσεις διαφημίσεων και την παρακολούθηση της διαδικτυακής κίνησης. Η αγωγή κατηγορεί την Google για παραβίαση των ομοσπονδιακών νόμων περί υποκλοπών και της ιδιωτικής ζωής της Καλιφόρνιας, ζητώντας έως και 5.000 δολάρια ανά επηρεαζόμενο χρήστη. Οι ενάγοντες πρότειναν ότι εκατομμύρια άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν τη λειτουργία Incognito από το 2016 επηρεάστηκαν από το όλο θέμα, εξ ου και η σημαντική αποζημίωση που ζητείται από την εταιρεία. Είναι πιθανό ότι η Google συμφώνησε σε ένα ποσό διακανονισμού μικρότερο από 5 δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς όμωα να έχει ακόμη αποκαλύψει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

  • Like 2
  • Thanks 1