Ο γνωστός κοσμολόγος Stephen Hawking ξεκίνησε μία νέα προσπάθεια για την αναζήτηση τεχνολογικά ανεπτυγμένης ζωής στο σύμπαν. Το project ονομάζεται Breakthrough Listen, κοστίζει 100 εκατομμύρια δολλάρια και θα έχει διάρκεια δέκα ετών.

Η δεκαετής προσπάθεια αποτελεί την μεγαλύτερη του είδους της. Στόχος να σκαναριστούν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άστρα στον γαλαξία μας καθώς και οι εκατό κοντινότεροι γαλαξίες, για εκπομπές ραδιοκυμάτων από εξωγήινη ζωή. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα καλυφθεί δέκα φορές μεγαλύτερο κομμάτι του ουρανού σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, ενώ θα σκανάρεται πέντε φορές μεγαλύτερο φάσμα ραδιοκυμάτων, εκατό φορές ταχύτερα. Παράλληλα ο ουρανός θα σκανάρεται και για εκπομπές laser.

 

Παραδείγματα:

 

- Αν ένας εξωγήινος πολιτισμός βρίσκεται στα 1000 πιό κοντινά αστέρια και εκπέμπει με την ισχύ ενός κοινού ραντάρ αεροπλάνου, τα τηλεσκόπια του Breakthrough listen θα το ανιχνεύσουν.
- Αν ένας εξωγήινος πολιτισμός στο κέντρο του γαλαξία μας εκπέμψει με ισχύ 12 φορές αυτήν των ραντάρ που χρησιμοποιούμε για την παρατήρηση του ηλιακού μας συστήματος, το σήμα θα γίνει αντιληπτό από τα τηλεσκόπια του Breakthrough Listen.
- Αν σε κάποιο κοντινό άστρο (25 τρισσεκατομμύρια μίλια μακριά) στοχεύσουν ένα laser των 100 watt προς τη Γή, αυτό θα ανιχνευθεί.

 

Ο Yuri Milner, Ρώσσος δισσεκατομυριούχος επιχειρηματίας και ιδρυτής του προγράμματος, ανέφερε ότι η τεχνολογία μας έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό ώστε η αναζήτηση εξωγήινης ζωής να μπορεί να στηριχθεί σε σωστή επιστημονική βάση.

 

Στα εγκαίνια, ο Stephen Hawking δήλωσε:

 

" Ίσως κάπου στο σύμπαν μας να υπάρχει νοήμων ζωή, που να κοιτάζει τα φώτα του πλανήτη μας και να καταλαβαίνει τί σημαίνουν.

 

Ίσως όμως τα φώτα του πλανήτη μας να διασχίζουν ένα άδειο από ζωή σύμπαν, φάροι που δεν βλέπονται από κανέναν, οι οποίοι φωνάζουν ότι εδώ, σε αυτήν την πέτρα, το Σύμπαν ανακάλυψε την ύπαρξή του.

 

Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν υπάρχει σπουδαιότερη ερώτηση. Είναι η ώρα να δεσμευτούμε στην εύρεση της απάντησης, να ψάξουμε για ζωή πέρα από την Γή. Είμαστε ζωντανοί. Έχουμε νοημοσύνη. Πρέπει να μάθουμε."

 

Το κοινό θα μπορεί να συμμετέχει στις έρευνες μέσω του SETI@home project.

 

Link.png Site: http://www.breakthroughinitiatives.org/News/1[/url]']Breakthrough Initiatives