Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, οι Google Maps ενδέχεται να κατευθύνουν όσους ορειβάτες θέλουν να φτάσουν στην κορυφή του ψηλότερου βουνού της Σκωτίας αλλά και σε άλλες κορυφές στην γύρω περιοχή σε «δυνητικά θανατηφόρες» διαδρομές. Μάλιστα, διάφοροι τοπικοί ορειβατικοί σύλλογοι εξέδωσαν ανακοινώσεις για να προειδοποιήσου τους ορειβάτες.

Ο Σκωτσέζικος φιλανθρωπικός οργανισμός John Muir Trust εξέδωσε προειδοποιητική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι ο αριθμός των ορειβατών που χρησιμοποιούν τους Χάρτες της Google για να ανέβουν στην κορυφή του βουνού Μπεν Νέβις αυξάνεται διαρκώς και ενδέχεται να κατευθύνονται μέσω μίας διαδρομής που είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη, ακόμα και για τους έμπειρους αναβάτες».

Το βουνό Μπεν Νέβις αποτελεί έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό και είναι το υψηλότερο βουνό στις Βρετανικές Νήσους έχοντας ύψος 1.345 μέτρων. Αν και χιλιάδες φτάνουν στην κορυφή του κάθε χρόνο, η αναρρίχηση προς την κορυφή κρύβει πολλούς κινδύνους καθώς έχουν σημειωθεί αρκετοί θάνατοι, ακόμα και φέτος.

http _cdn.cnn.com_cnnnext_dam_assets_210716032809-02-ben-nevis-intl-scli.jpg

«Το πρόβλημα είναι ότι οι Χάρτες της Google κατευθύνουν ορισμένους επισκέπτες στον χώρο στάθμευσης Upper Falls, επειδή κατά πάσα πιθανότητα είναι ο πλησιέστερος χώρος στάθμευσης στην περιοχή κοντά στην κορυφή» δήλωσε ο Nathan Berrie από την οργάνωση John Muir Trust. «Όμως αυτή δεν είναι η σωστή διαδρομή. Συναντούμε συχνά ομάδες από αρχάριους ορειβάτες που κατευθύνονται προς το Steall Falls ή προς στις νότιες πλαγιές του Μπεν Νέβις πιστεύοντας ότι αυτή είναι η διαδρομή προς την κορυφή» συμπλήρωσε ο κ. Berrie.

http _cdn.cnn.com_cnnnext_dam_assets_210716032807-01-ben-nevis-intl-scli.jpg

Ο οργανισμός Mountaineering Scotland εξέδωσε επίσης ανακοίνωση για να προειδοποιήσει ότι μία διαδρομή που προτείνουν οι Google Maps είναι «δυνητικά θανατηφόρα». «Σε όσους αρέσει η πεζοπορία, μοιάζει απολύτως λογικό να ελέγξουν τους Χάρτες της Google για να λάβουν πληροφορίες σχετικά με το πως θα φτάσουν στο βουνό που έχουν επιλέξει» δήλωσε η Heather Morning από τον οργανισμό Mountaineering Scotland.

«Όμως όταν εισάγουν το Μπεν Νέβις και κάνουν κλικ στο εικονίδιο με το αυτοκίνητο εμφανίζεται μία διαδρομή για να σας κατευθύνει στον χώρο στάθμευσης κοντά στο Γκλεν Νέβις (οι περισσότεροι ορειβάτες ή αναβάτες χρησιμοποιούν το μονοπάτι Ντάνκεϊ από το Γκλεν Νέβις για να φτάσουν στην κορυφή του Μπεν Νέβις) και λίγο μετά εμφανίζεται μία διακεκομμένη γραμμή που μοιάζει να δείχνει μία διαδρομή προς την κορυφή. Ακόμα και αν είσαι ένας έμπειρος ορειβάτης θα αντιμετώπιζες μεγάλες δυσκολίες ακολουθώντας τη συγκεκριμένη διαδρομή» δήλωσε η Heather Morning. «Η διαδρομή περνάει από μία εξαιρετικά δύσβατη περιοχή, βραχώδη και απότομη που ακόμα και με καλή ορατότητα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εντοπίσεις ένα ασφαλές πέρασμα. Προσθέστε τώρα τα χαμηλά σύννεφα και την βροχή και η διαδρομή που προτείνουν οι Χάρτες της Google θα μπορούσε να είναι δυνητικά θανατηφόρα» συμπλήρωσε.

Ένας εκπρόσωπος της Google δήλωσε στο CNN ότι η εταιρεία εξέτασε τα παράπονα και εργάζεται με ταχείς ρυθμούς για να διερευνήσει το ζήτημα που έχει προκύψει με τη διαδρομή στο Μπεν Νέβις και στις γύρω περιοχές».

  • Confused 1