Η Google, σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, ανέπτυξε ένα πρωτότυπο για ένα "Μικροσκόπιο Επαυξημένης Πραγματικότητας" (ARM).

Η καινοτόμος συσκευή χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να ενισχύσει την προβολή του χρήστη με οπτικούς δείκτες σε πραγματικό χρόνο, όπως χάρτες θερμότητας ή όρια αντικειμένων. Οι βελτιώσεις αυτές έχουν σχεδιαστεί για να απλοποιήσουν την ταξινόμηση των δειγμάτων και την ανίχνευση καρκινικών κυττάρων ή παθογόνων μικροοργανισμών.

Το ARM project παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 2018, αλλά δεν έχει ακόμη χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση ασθενών. Επί του παρόντος, υπάρχουν 13 πρωτότυπα ARM που υποβάλλονται σε εκτεταμένες δοκιμές προτού χρησιμοποιηθούν από κλινικούς ιατρούς σε τακτική βάση. Ο στόχος είναι να αναπτυχθεί ένα σύστημα που θα μπορεί να ενσωματωθεί στα υπάρχοντα μικροσκόπια που βρίσκονται συνήθως σε νοσοκομεία και κλινικές.

Τα μικροσκόπια που είναι εξοπλισμένα με ARM μπορούν να παρέχουν διάφορους τύπους οπτικής “ανάλυσης” προσαρμοσμένους σε συγκεκριμένους στόχους αξιολόγησης. Η ανάλυση μπορεί να έχει τη μορφή κειμένου, βελών, περιγραμμάτων, θερμικών χαρτών ή κινούμενων εικόνων. Η Μονάδα Αμυντικής Καινοτομίας του Υπουργείου Άμυνας φέρεται να έχει καταλήξει σε συμφωνία με την Google που θα διευκολύνει τη διανομή του ARM μέσω των στρατιωτικών καναλιών. Αναμένεται ότι το ARM θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο σε ορισμένους κυβερνητικούς χρήστες ήδη από αυτό το φθινόπωρο.

Το κόστος πάντως του ARM εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ 90.000 και 100.000 δολαρίων, το οποίο μπορεί να είναι απαγορευτικό για τους τοπικούς παρόχους υγείας. Από την Google έχουν ζητηθεί πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με την πρόοδο και το πιθανό χρονοδιάγραμμα διάθεσης του προγράμματος.

image.png.fe30cdea6ec185c5dde08bb73fb2f962.png

Μικροσκόπιο επαυξημένης πραγματικότητας στο Mitre

Η συμμετοχή της Google Health στο πρόγραμμα ARM δεν είναι το πρώτο της εγχείρημα σε εργαλεία με τεχνητή νοημοσύνη που αποσκοπούν στην ενίσχυση της διαγνωστικής ακρίβειας και στην αντιμετώπιση των κενών στην υγειονομική περίθαλψη λόγω έλλειψης προσωπικού υγείας. Η Google έχει δείξει τη δέσμευσή της να συνεργάζεται με startups που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης. Κατά την τελευταία δεκαετία, οι επενδύσεις της Google στην τεχνητή νοημοσύνη εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένης της πρόβλεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για παγκόσμια έλλειψη 15 εκατομμυρίων εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έως το 2030.

  • Like 12