Η Google ανακοίνωσε σήμερα ότι το AI chatbot της, το Bard, τροφοδοτείται πλέον από το γλωσσικό μοντέλο Gemini Pro σε παγκόσμιο επίπεδο με υποστήριξη για περισσότερες από 40 γλώσσες συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών.

Τον Δεκέμβριο, η Google λάνσαρε τα νέα μοντέλα γεννητικής AI με τη ναυαρχίδα Gemini Ultra, το "lite" Gemini Pro και το Gemini Nano, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να τρέχει σε smartphones όπως το Pixel 8. Παράλληλα, η εταιρεία είχει ανακοινώσει ότι το Bard θα χρησιμοποιούσε πλέον μια ειδικά ρυθμισμένη έκδοση του μοντέλου Gemini Pro για την αγγλική γλώσσα, κάτι που πλέον επεκτείνεται και στα Ελληνικά. 

Σύμφωνα με την εταιρείας, το Bard με το Gemini Pro είναι ιδιαίτερα ικανό να κατανοεί, να συνοψίζει, να αντιλαμβάνεται, να δημιουργεί κώδικα και να προγραμματίζει. Για να πάρει παράλληλα τα κατάλληλα μέτρα για ένα ηθικό AI, η Google συνεργάστηκε εκ των προτέρων με εμπειρογνώμονες, νομοθέτες  και ρυθμιστικές αρχές για την προστασία της ιδιωτικότητας σχετικά με αυτή την επέκταση.

Μια ακόμη αλλαγή που έρχεται με το ανανεωμένο Bard, είναι η επέκταση της δυνατότητας διπλού ελέγχου των απαντήσεων του Bard στα ελληνικά. Έτσι όταν κάνετε "κλίκ"  στο εικονίδιο "G" στο Bard, αυτό θα ελέγξει την απάντηση και θα αξιολογήσει αν υπάρχει περιεχόμενο στο διαδίκτυο που να την τεκμηριώνει. Όταν μια απάντηση μπορεί να ελεγχθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο,  μπορείτε να κάνετε "κλίκ"  στις μαρκαρισμένες φράσεις και να μάθετε περισσότερα σχετικά με το περιεχόμενο που βρέθηκε στο Google Search, υποστηρίζοντας ή αντικρούοντας τις πληροφορίες σχετικά με αυτήν.

Το Bard έχει περάσει από μερικές αλλαγές στο backend του. Κατά την αρχική του παρουσίαση τον Φεβρουάριο του 2023, τροφοδοτούνταν από το LaMDA (Language Model for Dialogue Applications), αργότερα μέσα στο έτος ενημερώθηκε με ένα νέο μοντέλο που ονομάζεται PaLM 2, ενώ τώρα το Bard powered by Gemini Pro θα είναι διαθέσιμο σε περισσότερες από 230 χώρες. Παράλληλα υπάρχουν φήμες ότι στα σχέδια της Google είναι η μετονομασία του Bard σε Gemini, κάτι που πιθανόν να ανακοινωθεί στο επόμενο συνέδριο Google I/O.

  • Like 6