Το χιούμορ του PewDiePie, γνωστού και ως Felix Kjellberg, του κόστισε δύο πολύ σημαντικούς επιχειρηματικούς συνεργάτες, τη Disney Studios και το YouTube.

Η μεγαλύτερη προσωπικότητα στο YouTube, με περισσότερους από 52 εκατομμύρια συνδρομητές στο κανάλι του ισχυρίστηκε ότι ένα βίντεο που δημοσίευσε στις 11 Ιανουαρίου δεν ήταν κάτι περισσότερο από σάτιρα και από ένα αστείο, τα πράγματα δεν είναι έτσι σύμφωνα με τους δημοσιογράφους της εφημερίδας Wall Street Journal, Rolfe Winkler, Jack Nicas και Ben Fritz.

 

Η Disney Studios αποφάσισε να εγκαταλείψει τη συνεργασία της με τον Felix Kjellberg, μετά από σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων της εφημερίδας Wall Street Journal σχετικά με τα, όπως αναφέρουν, αντισημιτικά αστεία του Pewdiepie στα τελευταία του βίντεο. Στο επίμαχο τμήμα του βίντεο που ο γνωστός YouTuber δημοσίευσε στο κανάλι του, διακρίνονται δύο Ινδοί άντρες, τους οποίους προσέλαβε ο ίδιος, μέσω της υπηρεσίας quick-task Fiverr (ουσιαστικά μπορείτε να ζητήσετε από κάποιον να κάνει οτιδήποτε για εσάς) να κρατάνε ένα μικρό πανό που έγραφε “Θάνατος σε όλους τους Εβραίους”. Από την αντίδραση του, όταν οι δύο Ινδοί άντρες σήκωσαν το πανό, φαίνεται πως σοκαρίστηκε, αφού όπως παραδέχτηκε αργότερα, δεν πίστεψε ότι οι δύο άντρες θα τολμούσαν να κάνουν αυτό που τους ζήτησε (σε ένα άλλο βίντεο, είχε βάλει έναν τύπο που έμοιαζε με τον Χριστό να πει στην κάμερα "Ο Χίτλερ δεν έκανε κάτι κακό".

 

 

“Δεν πίστεψα ότι θα το έκαναν στην πραγματικότητα” είπε ο Felix Kjellberg. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που σατιρίζοντας την εικόνα που έχουν σχηματίσει τα media για αυτόν, ο Pewdiepie έχει προκαλέσει αντιδράσεις, όπως όταν είχε ντυθεί σαν στρατιωτικός ναζί ή όταν κατά καιρούς έδειχνε εικόνες μίας εποχής που στιγμάτισε την ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτή τη φορά ωστόσο φαίνεται πως η Disney Studios δεν ήταν διατεθειμένη να το αγνοήσει. Η γνωστή εταιρεία δεν δίστασε να σταματήσει τη συνεργασία της με τον Pewdiepie παρόλο που είχε επενδύσει μεταξύ $500 εκ. και $675 εκατομμυρίων στην Maker Studios το 2014. Η συμφωνία αφορούσε στη συνεργασία της με τον γνωστό YouTuber και στην κοινοπραξία που δημιούργησαν –Maker Studios- η οποία θα αναλάμβανε παραγωγές βίντεο, εφαρμογές για κινητά, merchandise κ.ά.

 

Πόσο τελικά θα στοιχίσει στην Disney Studios και στον PewDiePie η διάλυση της κοινοπραξίας παραμένει άγνωστο. Ο Pewdiepie δήλωσε σχετικά: “Αυτό που απλώς πιστεύω – και πιστεύω ακράδαντα- είναι ότι σήμερα έχουμε 2017. Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να μπορούμε να ξεχωρίσουμε τι είναι ένα αστείο, και τι πραγματικά είναι προβληματικό. Είναι άραγε ένα αστείο καθαρός ρατσισμός; Είναι κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αστείο καθαρά ομοφοβικό ή αντισημιτικό και όλα αυτά τα πράγματα; Το context μετράει πραγματικά”. Σε ανακοίνωση, εκπρόσωπος της Maker Studios δήλωσε: “Αν και ο Felix δημιούργησε το κοινό του με το να είναι προκλητικός και να μην σέβεται, στη συγκεκριμένη περίπτωση το παρατράβηξε και τα βίντεο που έχουν προκύψει είναι ακατάλληλα. Η Maker Studios έλαβε την απόφαση να τερματίσει την συνεργασία της μαζί του”.

 

 

Σε δική του ανακοίνωση στο Tumblr, ο PewDiePie έγραψε ότι ο σκοπός του βίντεο δεν ήταν να δυσφημίσει μία ομάδα ανθρώπων, αλλά να δείξει το “πόσο τρελός είναι ο μοντέρνος κόσμος”, σε σχέση με το τι πράγματα είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι άνθρωποι online εφόσον τους πληρώσετε. “Βρήκα κάτι που μου φάνηκε εξωφρενικό σε μένα – αυτοί οι τύποι στο Fiverr μπορούν να πουν τα πάντα για 5 δολάρια.

 

“Νομίζω είναι σημαντικό να δηλώσω κάτι και να το κάνω απολύτως ξεκάθαρο: σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζω οποιαδήποτε συμπεριφορά μίσους. Αν και δεν ήταν πρόθεση μου, καταλαβαίνω ότι αυτά τα αστεία ήταν στην τελική προσβλητικά”.

 

 

Όμως η Disney Studios και η Maker Studios δεν ήταν οι μοναδικές απώλειες για τον Pewdiepie, αφού το YouTube έλαβε την απόφαση να ακυρώσει την ορίτζιναλ σειρά που ετοιμαζόταν (είχε φτάσει σχεδόν στο τέλος της) με πρωταγωνιστή βεβαίως τον ιδιαίτερα δημοφιλή YouTuber.

 

Πέρα από την ακύρωση της σειράς, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα βρίσκεται στο YouTube Red, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας έλαβαν την απόφαση να αφαιρέσουν το κανάλι του από το Google Preferred, μία διαφημιστική πλατφόρμα που συλλέγει περιεχόμενο από τους κορυφαίους δημιουργούς περιεχομένου στο YouTube με στόχο να διευκολύνει τις διάφορες εταιρείες και χορηγούς να τους υποστηρίξουν”.

 

 

Αν και ο Felix Kjellberg θα μπορεί να συνεχίσει να βγάζει χρήματα από διαφημίσεις στο κανάλι του, ενδεχομένως θα δει τα έσοδα του να μειώνονται, αφού οι εταιρείες πληρώνουν επιπλέον για να φτάσουν στοχευμένα το κοινό ενός Preferred δημιουργού. Το YouTube αν και ενθαρρύνει την ελευθερία του λόγου και υπερασπίζεται το δικαίωμα κάποιου να εκφράζει τις ιδέες και τις απόψεις του, όποιες και αν είναι αυτές, δεν επιτρέπει τον λόγο μίσους. “Υπάρχει μία λεπτή γραμμή μεταξύ του τι είναι και τι δεν θεωρείται ρητορική μίσους” γράφει το YouTube.

 

Link.png Site: Engadget
Link.png Site: Engadget