Ο Alexander Hanff, σύμβουλος προστασίας προσωπικών δεδομένων στην Ιρλανδία, ετοιμάζεται να καταθέσει μήνυση κατά του YouTube για υποτιθέμενη παράνομη παρακολούθηση.

Η νομική δράση επικεντρώνεται γύρω από την πρόσφατη αμφιλεγόμενη πρακτική του YouTube να ελέγχει το browser του χρήστη για τον εντοπισμό πρόσθετων plugins και συγκεκριμένα για ad blockers, που μπλοκάρουν την εμφάνιση διαφημίσεων. Ο Hanff έχει καταθέσει στο παρελθόν παρόμοια καταγγελία σχετικά με τη συλλογή δεδομένων από το Facebook χωρίς ρητή συγκατάθεση.

Οι ποινικές καταγγελίες του Hanff μπορούν να θεωρηθούν ως σοβαρή συνέχεια μιας προηγούμενης πρωτοβουλίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής που αφορούσε πάλι τον έλεγχο των plugins του browser από την video streaming υπηρεσία. Ωστόσο, πιστεύει ότι η οδός της ποινικής καταγγελίας θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική, καθώς ισχυρίζεται ότι "ιστορικά, οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ ήταν απαράδεκτες στην επιβολή της οδηγίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες". Η οδός της ποινικής καταγγελίας προστατεύει επίσης τον Hanff από το υψηλό κόστος που συνδέεται με την αστική δίκη.

youtubead.jpeg.714e2e7558a023d735d68e6866c1ef14.jpeg

Η πρακτική του YouTube έχει εκνευρίσει πολλούς χρήστες, με πολλούς να ψάχνουν εναλλακτικές. Ο Hanff ασκεί επίσης κριτική στις δραστηριότητες του YouTube για την ανίχνευση των ad blockers. Θεωρεί ότι η υπηρεσία της Google στην ουσία κατασκοπεύει τον χρήστη, καθώς το σχετικό λογισμικό ενεργοποιείται χωρίς τη γνώση ή την εξουσιοδότησή του στη συσκευή του με μοναδικό σκοπό την υποκλοπή και την παρακολούθηση της συμπεριφοράς του. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι ο Hanff έχει ενεργοποιήσει την επιλογή Do Not Track (DNT) στο πρόγραμμα περιήγησής του. Η συγκατάθεση για την εκτέλεση σεναρίων, αναλύσεων κ.λπ. πρέπει να λαμβάνεται από ιστότοπους όπως το YouTube και το Facebook. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, η συγκατάθεση αυτή απαιτείται, γεγονός που καθιστά την υπόθεση του Hanff ισχυρή.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο Ιρλανδικός νόμος για την κατάχρηση υπολογιστών θα μπορούσε να ενισχύσει την υπόθεση του Hanff εναντίον αυτών των τεχνολογικών κολοσσών. Σύμφωνα με τα τμήματα 2 και 5 αυτού του νόμου, όποιος αποκτά σκόπιμα πρόσβαση σε πληροφορίες παραβιάζοντας τα μέτρα ασφαλείας ή το κάνει χωρίς νόμιμη εξουσιοδότηση, είναι ένοχος αδικήματος. Ως εκ τούτου, αυτές οι ποινικές υποθέσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά τις πρακτικές συλλογής δεδομένων του YouTube και του Facebook, τουλάχιστον στην Ιρλανδία και την ευρύτερη ΕΕ.

Μέχρι στιγμής, οι εκπρόσωποι του YouTube και του Facebook δεν έχουν απαντήσει σε αυτές τις νομικές ενέργειες.

  • Like 12
  • Thanks 6