Ο καθοριστικός ρόλος της Susan Wojcicki στην επιτυχία της Google προηγείται της θητείας της στον κολοσσό της αναζήτησης, όπου ξεκίνησε την καριέρα της το 1999 ως Αντιπρόεδρος των τμημάτων AdWords και AdSense.

Πριν ξεκινήσει την καριέρα της, η Susan Wojcicki έγινε γνωστή επειδή νοίκιασε το γκαράζ που είχε στην περιοχή της Silicon Valley στους ιδρυτές της Google, Sergey Brin και Larry Page το 1998 για να φιλοξενήσει τους διακομιστές αυτού που μετά από λίγα χρόνια θα γινόταν η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης του κόσμου. Το 2006, έπεισε τα ηγετικά στελέχη της εταιρείας να εξαγοράσουν το YouTube το 2006, με την ίδια να αναλαμβάνει τη θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου της γνωστής υπηρεσίας το 2014. Τώρα, μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες στην Google, η Susan Wojcicki αποφάσισε να αφήσει τη θέση της στην γνωστή υπηρεσία streaming βίντεο.

Η CEO του YouTube, Susan Wojcicki εργάστηκε για το YouTube για περισσότερα από δέκα χρόνια και ήταν υπεύθυνη για πολλές από τις αλλαγές και τις καινοτομίες που εισήγαγε η υπηρεσία κατά τη διάρκεια της θητείας της. Η κ. Wojcicki έκανε γνωστό ότι θα αναζητήσει νέες προκλήσεις και ευκαιρίες στο μέλλον και ότι η απόφασή της να παραιτηθεί από το YouTube ήταν δύσκολη, αν και απαραίτητη.  

Susan_Wojcicki_(29393944130).jpg

Η Susan Wojcicki ανακοίνωσε την αποχώρησή της μέσω μίας ηλεκτρονικής επιστολής προς τους υπαλλήλους της εταιρείας, δηλώνοντας ότι αποχωρεί για να «ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο, το οποίο θα εστιάζει στην οικογένειά της, στην υγεία της και στα προσωπικά της πρότζεκτ με τα οποία έχει πάθος». Ο Neal Mohan, που Chief Product Officer του YouTube από το 2015 θα διαδεχθεί τη Susan Wojcicki στη θέση του CEO. Ο Neal Mohan είναι στην ομάδα του YouTube για περισσότερα από 14 χρόνια με τη Susan Wojcicki να έχει κατά καιρούς επισημάνει τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε στη δημιουργία προϊόντων όπως των YouTube Music, Kids και VR, καθώς και των YouTube Premium και YouTube TV. Ο Neal Mohan ήταν Senior Vice President της διαφημιστικής επιχείρησης της Google (display and video ads) από το 2008 έως το 2015. Είχε ενταχθεί στις τάξεις της Google το 2007 μετά την εξαγορά της DoubleClick.

«Μακροπρόθεσμα, συμφώνησα με τον Sundar να αναλάβω συμβουλευτικό ρόλο στην Google και στην Alphabet», είπε η Susan Wojcicki στην επιστολή που απέστειλε. «Έτσι, θα μου επιτραπεί να χρησιμοποιήσω τις ποίκιλες εμπειρίες μου όλα αυτά τα χρόνια για να προσφέρω συμβουλές και καθοδήγηση στην Google και στο χαρτοφυλάκιο των εταιρειών της Alphabet».

Να αναφέρουμε ότι εκτός από την επίβλεψη του AdSense, η Susan Wojcicki συνδημιούργησε επίσης το Image Search της Google και καθοδήγησε το YouTube σε διάφορες αλλαγές την τελευταία δεκαετία. Το 2019, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου επέβαλε στην Google πρόστιμο μεταξύ $150-$200 εκατομμυρίων για σημαντικά ζητήματα που προέκυψαν με το απόρρητο των παιδιών στο YouTube. Ο διακανονισμός με τη ρυθμιστική αρχή ανάγκασε την εταιρεία να απενεργοποιήσει τα σχόλια και τις εξατομικευμένες διαφημίσεις στο παιδικό περιεχόμενο. Κατά τη διάρκεια της θητείας της επίσης, το YouTube επικρίθηκε για την υποτιθέμενη ενθάρρυνση της ρητορικής μίσους και του βίαιου εξτρεμισμού στην πλατφόρμα. Μετά τις επικρίσεις, η πλατφόρμα αυστηροποίησε τις πολιτικές του.