Κατηγορίες από ομάδες προστασίας των καταναλωτών, της παιδικής ασφάλειας και της ιδιωτικότητας αντιμετωπίζει το YouTube, για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας σχετικά με την προστασία ανηλίκων.

Οι ομάδες αυτές κατέθεσαν καταγγελία στην Επιτροπή Ομοσπονδιακού Εμπορίου (FTC) υποστηρίζοντας ότι το YouTube συλλέγει δεδομένα παιδιών ηλικίας μικρότερης από τα 13 έτη και «επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τα στοιχεία αυτά, χωρίς τη γνώση και τη συναίνεση των γονέων».

Η Google σε δήλωσή της απάντησε: «Το YouTube δεν είναι για τα παιδιά». Σύμφωνα με την καταγγελία, το YouTube δεν πληροί τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Πράξη για την Online Ιδιωτικότητα των Παιδιών (Children's Online Privacy Protection Act). Οι ιστοσελίδες που απευθύνονται σε παιδιά πρέπει να ενημερώνουν τους γονείς και να ζητούν την έγκρισή τους, όταν συλλέγουν προσωπικά δεδομένα.

Επίσης, οι ομάδες πολιτών επισημαίνουν ότι το YouTube συλλέγει πληροφορίες για την τοποθεσία και το ιστορικό περιήγησης των χρηστών, ακόμη και εάν αυτοί είναι παιδιά, και τα χρησιμοποιεί για στοχευμένη διαφήμιση.

Πολλά από τα πλέον δημοφιλή κανάλια του YouTube περιέχουν παιδικά τραγούδια, καρτούν, διαφημίσεις για παιχνίδια και συναφές περιεχόμενο, προκειμένου να προσελκύουν ανήλικους. Επίσης η πλατφόρμα παρέχει οδηγίες για την παραγωγή video για παιδιά.

Η Google απάντησε ότι κάθε χρήστης πρέπει να είναι τουλάχιστον 13 ετών, για να δημιουργήσει λογαριασμό. Επίσης, σημείωσε ότι προσφέρει την εφαρμογή YouTube Kids, ειδικά σχεδιασμένη για τα παιδιά. Εντούτοις, η Google έχει επικριθεί ακόμη και για τη συγκεκριμένη εφαρμογή, και πιο συγκεκριμένη για τους αλγόριθμους που χρησιμοποιεί για την πρόταση συναφούς περιεχομένου. Ο λόγος είναι πως ακατάλληλα video έχουν επανειλημμένα εμφανιστεί στο YouTube Kids.

BBC