Η VESA προσφάτως αναβάθμισε επισήμως το DisplayPort Dual-Mode 1.1 standard με απώτερο σκοπό να παρέχει καλύτερες επιδόσεις, μεγαλύτερες αναλύσεις και αυξημένη λειτουργικότητα όταν συνδέεται σε θύρες HDMI και DVI μέσω ενός καλωδίου ή αντάπτορα.

Όμως αντάπτορες DisplayPort Dual-Mode που υπάρχουν ήδη στην αγορά θέτουν κάποια συγκεκριμένα όρια. Δηλαδή η μέγιστη ανάλυση που μπορούν να μεταδώσουν ανέρχεται στα 1080p @ 60Hz με χρώμα 24-bit. Η πρόσφατη αναβάθμιση της VESA όμως περιλαμβάνει υποστήριξη για οτιδήποτε μπορεί να διαχειριστεί το HDMI 1.4, όπως «βαθύ» χρώμα, 3D 1080p @ 60Hz και 4K UHD (2160p) @ 30Hz μέσω ενός απλού καλωδίου.

 

Οι συγκεκριμένες βελτιώσεις έγιναν εφικτές μέσω του διπλασιασμού του TMDS (Transitional-Minimized Differential Signal) από τα 165MHz στα 300MHz. Αξίζει να σημειωθεί ότι το DisplayPort standard δεν αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή κανένα πρόβλημα στην μετάδοση του 4K UHD περιεχομένου στα 60Hz και με 24-bit χρώματος. Πλέον οι νέοι αντάπτορες οι οποίοι θα ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα θα έρθουν κάτω από την κωδική ονομασία "Type 2". Οι προγενέστερες συσκευές, αντάπτορες και τα καλώδια θα αποκτήσουν το κωδικό όνομα "Type 1".

 

Να αναφερθεί ακόμη ότι οι Type 2 (300MHz) θα είναι συμβατοί με συσκευές τύπου 165MHz Type 1, αλλά οι επιδόσεις τους έχουν μειωθεί στα 165MHz για λόγους συμβατότητας. Εντούτοις όμως, μια ενδεχόμενη αναβάθμιση λογισμικού ίσως επιτρέψει σε Type 1 συσκευές να εκμεταλλευθούν πλήρως τις αντίστοιχες δυνατότητες των Type 2. Γεγονός είναι ότι τα αναβαθμισμένα standards έρχονται σε μια χρονική στιγμή όπου οι οθόνες υπερύψηλης ευκρίνειας (UHD) ετοιμάζονται πυρετωδώς.

 

Link.png Site: http://www.techspot.com/news/51519-vesa-updates-displayport-dual-mode-pushes-4k-uhd-over-hdmi.html[/url]']techspot.com