Τελευταία κυκλοφόρησαν αρκετές φήμες που σχετίζονται με την επερχόμενη πλατφόρμα HEDT (High-End DeskTop) της AMD.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα –που θα ολοκληρώνεται γύρω από το chipset X399 που σχεδιάστηκε ειδικά για αυτή- θα χρησιμοποιεί μία “κομμένη” έκδοση του επιχειρησιακής κλάσης socket SP3 του επερχόμενου επεξεργαστή Naples, με την ονομασία SP3r2.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το νέο chip πρόκειται να ενσωματώνει εξελιγμένο ελεγκτή μνήμης quad-channel και θα τον φέρει αντιμέτωπο με την σειρά HEDT της Intel, τουλάχιστον από άποψη memory bandwidth. Σύμφωνα με αναφορές, engineering samples του 16-core Ryzen των 180W τρέχουν για την ώρα με συχνότητα λειτουργίας (Base Clock) στα 3,1GHz, η οποία με “boost” θα αγγίζει τα 3,6GHz. Η απόδοση μοιάζει λοιπόν –χοντρικά- να βρίσκεται στα επίπεδα δύο επεξεργαστών AMD Ryzen 7 1700.

 

Όπως έχουμε αναφέρει, αν οι φήμες ευσταθούν, τότε μπορούμε να περιμένουμε περισσότερα από ένα μοντέλα επεξεργαστών τους είδους, αφού δεν υπάρχει περίπτωση η AMD να προχωράει με την ανάπτυξη μίας ολόκληρης πλατφόρμας για ένα και μοναδικό μοντέλο. Ενδεχομένως επίσης, να δούμε και μοντέλα 12-core ή και 20-core με βάση το συγκεκριμένο design μελλοντικά.

 

Link.png Site: TechPowerUp

https://www.techpowerup.com/img/17-03-24/0a72b9f0dc00.jpg