Ένας υπολογιστής με επεξεργαστή AMD Ryzen 7 1800X βρέθηκε ότι “κρασάρει” κατά την διάρκεια εκτέλεσης ενός πολύ συγκεκριμένου σετ εντολών FMA3, σε ένα απλό open-source benchmark για επεξεργαστές που έχει δημιουργήσει ο Alexander “Mystical” Yee.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημανθεί ότι το άγνωστο στους περισσότερους benchmark σχεδιάστηκε ειδικά για συγκεκριμένες αρχιτεκτονικές επεξεργαστών, με ξεχωριστά binaries για κάθε μεγάλη αρχιτεκτονική x86-64 (Bulldozer, Sandy Bridge, Haswell, Skylake κ.ά) αλλά στο repository στο GitHub δεν περιλαμβάνεται συγκεκριμένο binary ειδικά για Zen.

 

Μέλη στην κοινότητα HWBot αναφέρουν πως οι Ryzen-powered υπολογιστές “κρασάρουν” όταν τρέχουν το ειδικό για Haswell binary στο “Single-Precision – 128-bit FMA3 – Fused Multiply Add”. Το ειδικό για Haswell binary προσθέτει υποστήριξη για το σετ εντολών FMA3 που οι επεξεργαστές Ryzen υποστηρίζουν, και αυτό καθιστά την ανακάλυψη του bug ιδιαίτερα σημαντική.

 

Αυτό επίσης που είναι σπουδαίο, είναι ότι μία απλή εφαρμογή, που δεν χρησιμοποιεί δικαιώματα/ προνόμια διαχειριστή έχει την ικανότητα να κρασάρει έναν υπολογιστή. Τέτοιος κώδικας θα μπορούσε να εκτελεστεί μέσω εικονικοποιημένων μηχανών (virtual machines), και επομένως αποτελεί ζήτημα ασφαλείας, με μεγάλες ενδεχομένως επιπτώσεις για την πορεία του επιχειρησιακής κλάσης επεξεργαστή Naples στην αγορά.

 

Link.png Site: TechPowerUp