Κατά την διάρκεια της παρουσίασης της νέας κονσόλας της Sony, του PlayStation 4, αναμενόταν ότι η εταιρεία δεν θα περιοριζόταν μόνο στο να εξοπλίσει την συσκευή απλώς με μία A-Series "Trinity" APU της AMD.

Αντίθετα ήταν κάτι περισσότερο από αυτό. Συγκεκριμένα το custom-design SoC που εξοπλίζει την νέα παιχνιδοκονσόλα αποτελεί το προϊόν συνεργασίας της AMD και της Sony και αποτελείται από ένα 8-core x86-64 CPU βασισμένο στη νέα μικροαρχιτεκτονική «Jaguar», από μία GPU βασισμένη στην τεχνολογία Graphics CoreNext και έναν GDDR5 integrated memory controller.

 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα «The Inquirer», η εταιρεία εξέφρασε το ενδιαφέρον της να δημιουργήσει ένα ανάλογο SoC και για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το PlayStation 4, παρότι που είναι βασισμένο στην αρχιτεκτονική x86 CPU δεν συμμορφώνεται με καμία γνωστή προδιαγραφή ηλεκτρονικού υπολογιστή. Χρησιμοποιεί 8 GB GDDR5 ως μνήμη συστήματος αλλά και γραφικών, μερικά interfaces της κονσόλας περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά που δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να χρησιμοποιηθούν ή να αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού υπολογιστή.

 

Εκτός των άλλων, το συγκεκριμένο SoC δεν μπορεί να ενσωματωθεί πάνω σε μητρική πλακέτα. Έπειτα θα πρέπει να το αποδεσμεύσει και από το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του, το GDDR5 IMC. Από την άλλη μεριά κανένας κατασκευαστής δεν θα ενδιαφερθεί για τα ακριβά GDDR5 memory chips στις μητρικές τους.

 

Να αναφερθεί ακόμη ότι το PlayStation 4 SoC χρησιμοποιεί 256-bit GDDR5 memory interface με το memory bandwidth να αγγίζει τα 176 GB/s. Πρόκειται για έξι φορές υψηλότερο memory bandwidth ενός Intel Core i7 "Ivy Bridge" συστήματος εξοπλισμένο με dual-channel DDR3-1600 MHz. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε το πώς η AMD θα σταθμίσει τα υπέρ και τα κατά της προσπάθειας της, να κάνει δηλαδή το SoC διαθέσιμο και για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

 

Link.png Site: http://www.techpowerup.com/180765/AMD-Working-On-Stripped-Down-PlayStation-4-SoC-for-PCs.html[/url]']techpowerup.com