Μετά από σχεδόν μία δεκαετία κυριαρχίας της Intel στην αγορά των επεξεργαστών για desktop υπολογιστές, οι επεξεργαστές Ryzen που ανακοινώθηκαν στα τέλη Μαΐου και κυκλοφόρησαν στις αρχές αυτής της εβδομάδας επιτέλους προσφέρουν τον απαραίτητο ανταγωνισμό στην αγορά που τόσο έχει ανάγκη.

Με τους νέους αρχιτεκτονικής «Zen 2» επεξεργαστές (να επισημάνουμε ότι η εταιρεία ανακοίνωσε και τον Ryzen 9 3950X στα μέσα Ιουνίου), η AMD αυξάνει τον αριθμό των πυρήνων, βελτιώνει την ενεργειακή αποδοτικότητα και προάγει νέες τεχνολογίες, όπως το πρότυπο PCI Express 4.0. Και το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα πρώτα reviews, είναι ότι τα chips της καταφέρνουν να ανταγωνιστούν με αξιώσεις ή και να ξεπεράσουν τις περισσότερες φορές τους επεξεργαστές της Intel, αν και στην απόδοση στο gaming τα πράγματα δεν είναι -ακόμη τουλάχιστον- ξεκάθαρα.

Σε αρκετές περιπτώσεις, γνωστοί reviewers φαίνεται να συμφωνούν ότι οι περισσότεροι πυρήνες και threads των νέων επεξεργαστών της AMD τους δίνουν μεγάλο πλεονέκτημα απέναντι στους παρόμοιας τιμής επεξεργαστές της Intel σε όλες τις πολυνηματικές εφαρμογές, όπως το video editing ή τα προγράμματα 3D rendering. «O 3900X δεν έχει ουσιαστικά πραγματικό ανταγωνισμό με την multi-threaded απόδοση που είναι ικανός να προσφέρει» καταλήγει σε άρθρο της η ιστοσελίδα Anandtech. Το Tom’s Hardware επίσης επισημαίνει ότι τα chips της AMD, επιτυγχάνουν «εντυπωσιακές νίκες σε heavily-threaded εφαρμογές».

Παρόλα αυτά, αν έχετε στόχο να αγοράσετε ένα νέο επεξεργαστή αποκλειστικά για gaming, τότε κοιτάζοντας τα reviews θα διαπιστώσετε ότι οι απόψεις διίστανται στο ποια εταιρεία από τις AMD και Intel προσφέρει συνολικά καλύτερο «value». Και αυτό διότι τα παιχνίδια για την ώρα τείνουν να επωφελούνται από τους υψηλότερα χρονισμένους πυρήνες και δεν είναι –ακόμα τουλάχιστον- βελτιστοποιημένα να εκμεταλλεύονται πολλαπλά threads. Σε κάποια reviews, όπως της ιστοσελίδας Hot Hardware ή της ιστοσελίδας PC World, ισχυρίζονται ότι η AMD τα καταφέρνει κατά προσέγγιση το ίδιο καλά με την Intel, ενώ στα Anandtech και Tom’s Hardware πιστεύουν ότι το πλεονέκτημα της Intel είναι πιο αποφασιστικό.

Εκτός όμως από την «ωμή απόδοση», τα πρώτα reviews επαινούν επίσης τα πρόσθετα χαρακτηριστικά που έφερε στο τραπέζι η AMD με την 3η γενιά των επεξεργαστών Ryzen. Το Tom’s Hardware επισημαίνει ότι το βοηθητικό πρόγραμμα overclocking της AMD είναι ιδιαίτερα εύχρηστο και απαιτεί μόνο μερικά κλικ από τον χρήστη για να αυξήσει την απόδοση του συστήματος του ενώ γενικότερα οι reviewers έδειξαν να είναι ευχαριστημένοι από την ψύκτρα Wraith Prism που συμπεριλαμβάνεται στην συσκευασία των επεξεργαστών της AMD.

Όλοι επίσης οι reviewers έδειξαν να είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι για την υποστήριξη του νέου πρότυπου διασύνδεσης PCI Express 4.0 από τη νέα πλατφόρμα της AMD σε συνδυασμό με το X570 chipset (προσφέρει υψηλότερο bandwidth και είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τα συμβατά solid state drives κ.λπ). Στο κανάλι Linus Tech Tips στο YouTube ωστόσο επισημάνθηκε ότι καταναλώνει περισσότερη ενέργεια αφού επιπλέον τα motherboards που ολοκληρώνονται γύρω από το νέο chipset X570 φέρουν έναν μικρό ανεμιστήρα για να διατηρηθούν τα εξαρτήματα σε χαμηλές θερμοκρασίες. «Είναι απογοητευτικό για εμένα να βλέπω αυτή την τάση στην ψύξη να επιστρέφει, διότι οι μικροί ανεμιστήρες τείνουν να είναι ένα από τα λιγότερο αξιόπιστα στοιχεία ενός υπολογιστή» είπε ο Linus.

Οι νέοι επεξεργαστές της AMD φαίνεται πως θα έχουν μεγάλες συνέπειες για τις επερχόμενες CPUs 10ης γενιάς της Intel, Ice Lake. Η Intel με τα chips που έχουν την κωδική ονομασία Sunny Cove υπόσχεται 18% αύξηση στην απόδοση. Όμως ανεξάρτητα από το αν οι νέοι επεξεργαστές της AMD είναι η απολύτως καλύτερη επιλογή για κάθε χρήστη desktop υπολογιστή σήμερα, όλα τα reviews συμφωνούν ότι η Intel αντιμετωπίζει τον σκληρότερο ανταγωνισμό εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Μετά λοιπόν από μερικά χρόνια δόξας με τον Athlon 64, η AMD επιτέλους επέστρεψε, και η αγορά την είχε ανάγκη.

The Verge

  • Like 8