Στην εκδήλωση Next Horizon Gaming στην έκθεση Ε3, η AMD παρουσίασε εκτός από την σειρά καρτών γραφικών Radeon RX 5000 και τον κορυφαίο της gaming επεξεργαστή, Ryzen 9 3950X.

Γνωρίζαμε από την εκδήλωση που πραγματοποίησε πρόσφατα στα πλαίσια της φετινής έκθεσης Computex ότι «κρατούσε» τον 16πύρηνο επεξεργαστή της για… αργότερα, αλλά δεν ξέραμε ότι θα τον ανακοίνωνε τόσο γρήγορα. Η CEO της AMD, Dr. Lisa Su είπε ότι το συγκεκριμένο 7nm chip έχει «την υψηλότερη συχνότητα λειτουργίας στην γκάμα της» αφού φτάνει έως και στα 4,7GHz έχοντας συνολικά 72MB cache.

O «πρώτος gaming επεξεργαστής με 16 πυρήνες στον κόσμο» όπως λέει η AMD θα στοιχίζει $749 τον ερχόμενο Σεπτέμβριο όταν και θα κυκλοφορήσει στην αγορά. Ο επεξεργαστής 3ης γενιάς Ryzen, όπως και τα αντίστοιχα οκταπύρηνα και δωδεκαπύρηνα μοντέλα της εταιρείας που ανακοινώθηκαν στην έκθεση Computex πριν από μερικές εβδομάδες βασίζεται στην αρχιτεκτονική Zen 2 και το TDP του έχει αξιολογηθεί στα 105W.

Να θυμίσουμε ότι οι νέοι επεξεργαστές 3ης γενιάς Ryzen, εκμεταλλεύονται την multi-chip αρχιτεκτονική της AMD, που συνδυάζει το die ενός ελεγκτή I/O που κατασκευάζεται στα 14nm και ενσωματώνει τον ελεγκτή μνήμης dual-channel DDR4 και το root complex PCI Express 4.0 με έως και δύο 8-core CPU chiplets αρχιτεκτονικής «Zen 2», όπως συμβαίνει στην περίπτωση του AMD Ryzen 9 3950X.

  • Like 6