Η AMD παρουσίασε πρόσφατα τους τελευταίους mobile επεξεργαστές της σειράς Ryzen 8000, που αντιπροσωπεύουν την επόμενη γενιά τσιπ για φορητούς υπολογιστές

Ωστόσο, μια προσεκτικότερη ματιά στην επίσημη ανακοίνωση, αποκαλύπτει ότι η αναβάθμιση αποτελεί περισσότερο μια ονομαστική αύξηση των προδιαγραφών παρά μια σημαντική αρχιτεκτονική αναμόρφωση.

Η απερχόμενη σειρά 7000 ήταν ήδη μια εντυπωσιακή παρουσίαση των επεξεργαστών Zen 4 της AMD και της τεχνολογίας ενσωματωμένων γραφικών Radeon DNA 3. Στα χαρτιά, η σειρά Ryzen 8000 παρέχει ανάλογη βάση, κληρονομώντας μάλιστα την ίδια προηγμένη κατασκευή των 4nm. 

Οι διαμορφώσεις πυρήνων CPU παραμένουν αμετάβλητες, με τις διαθέσιμες επιλογές να φτάνουν τους 8 πυρήνες Zen 4 υψηλής απόδοσης. Παρομοίως, οι επιλογές γραφικών εξακολουθούν να κορυφώνονται με μια αρχιτεκτονική Radeon 780M η οποία διαθέτει 12 compute units, ενώ από κει και πέρα μειώνονται. Ουσιαστικά, η AMD βελτίωσε και τελειοποίησε μια υπάρχουσα φόρμουλα αντί να δημιουργήσει κάτι εντελώς νέο. 

image.png.3979ad79fdd62e96290231621df08793.png

image.png.48e3c670032f19df3435cd39008318a1.png

Αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό και κατά την εξέταση των ταχυτήτων ρολογιού και των θερμικών προφίλ. Χωρίς την παρουσίαση εξαιρετικά ανώτερων τρανζίστορ ή ανακατατάξεις στην αρχιτεκτονική, τα θεαματικά άλματα στη συχνότητα αποδεικνύονται δύσκολα. Ως εκ τούτου, η σειρά 8000 κυμαίνεται σε ταχύτητες αρκετά συγκρίσιμες με αυτές που πέτυχαν οι αντίστοιχες CPU της προηγούμενης χρονιάς.

Ρεαλιστικά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναμένουν μέτριες μονοψήφιες ποσοστιαίες αυξήσεις χάρη στο λεπτομερώς ρυθμισμένο firmware και τους νέους drivers. Όμως, τα δραματικά εκθετικά κέρδη από τις εντελώς ανανεωμένες μικροαρχιτεκτονικές του παρελθόντος έχουν εξαφανιστεί. Η AMD παραδέχεται ότι το αναλλοίωτο compute hardware εμποδίζει την αύξηση των ορίων.

Ωστόσο, ένας τομέας που εμφανίζει σημαντικές βελτιώσεις προέρχεται από το ενσωματωμένο acceleration AI hardware, που τώρα φέρει την επωνυμία XDNA δεύτερης γενιάς. Στοχεύοντας σε ανερχόμενα φορτία εργασίας όπως η επεξεργασία φυσικής γλώσσας (natural language processing), η AMD κατάφερε να επιταχύνει τις δυνατότητες μηχανικής μάθησης του επεξεργαστή κατά 40% περίπου σε ορισμένα σενάρια.

Για τις συσκευές που προορίζονται να λειτουργούν όσο το δυνατόν ανεξάρτητα από το cloud για λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής ή πρακτικότητας, ο τοπικός χειρισμός του AI γίνεται ολοένα και πιο κρίσιμος. Η AMD ισχυρίζεται ότι εργασίες όπως η θόλωση του φόντου στο βίντεο, σημειώνουν 1,4x αύξηση σε σύγκριση με τα προηγούμενα Ryzen τσιπ. Αυτό αναμένεται να βοηθήσει τους OEM κατασκευαστές να παράγουν πιο ελκυστικά laptops με ενσωματωμένες έξυπνες λειτουργίες.

image.png.4210965f8fa18f5908e85c177f7d736d.png

Με την προσαρμογή του συστήματος αρίθμησης των επεξεργαστών της, η AMD έκανε επιδέξιους ελιγμούς γύρω από τη μέτρια τεχνολογική πρόοδο που κρύβεται κάτω από το καπό της σειράς Ryzen 8000. Προηγουμένως,  μεγάλες αυξήσεις στον αριθμό που συνοδεύει την ονομασία των επεξεργαστών, συσχετίζονταν άμεσα με μεγάλες αλλαγές στη μικροαρχιτεκτονική. Ωστόσο, η σημερινή κυκλοφορία συνδέει απλώς τον πρώτο αριθμό με το έτος κυκλοφορίας.

Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη Zen 5 γενιά που φέρεται να φέρει την κωδική ονομασία Strix Point, διαφαίνεται στον ορίζοντα για το 2024, με την AMD να αφήνει να εννοηθεί ότι θα πρέπει να περιμένουμε πολύ καλύτερες επιδόσεις.

  • Like 7