H AMD ανακοίνωσε το δικό της LLM-powered AI chatbot που βασίζεται στις δυνατότητες του GPT της OpenAI και «τρέχει» σε τοπικό επίπεδο σε υπολογιστές που διαθέτουν επεξεργαστή με δυνατότητες AMD Ryzen AI ή κάρτα γραφικών Radeon RX 7000-series. 

Το νέο AI chatbot της AMD μπορεί και «τρέχει» σε διάφορες πλατφόρμες Ryzen AI, συμπεριλαμβανομένων των Ryzen 7000 και 8000-series APUs που ενσωματώνουν μονάδα νευρωνικής επεξεργασίας (NPU) αρχιτεκτονικής XDNA καθώς και σε κάρτες γραφικών Radeon RX 7000-series με πυρήνες επιτάχυνσης AI.

Η εταιρεία ανάρτησε στο blog της έναν οδηγό που μπορεί να σας βοηθήσει με την εγκατάσταση και τις ρυθμίσεις που απαιτούνται για να λειτουργήσετε σε τοπικό επίπεδο το δικό σας AI chatbot που τροφοδοτείται από GPT-based LLMs (Large Language Models). Αν διαθέτετε υπολογιστή με επεξεργαστή ή μονάδα επιταχυνόμενης επεξεργασίας (APU), χρειάζεστε ένα τυπικό αντίγραφο του LM Studio για Windows ενώ αν διαθέτετε κάρτα γραφικών Radeon RX 7000-series αρχιτεκτονικής RDNA3, τότε χρειάζεστε το ROCm (Technical Preview).  

RYZEN AI _1.jpg

Η AMD δεν είναι η πρώτη εταιρεία που κάνει κάτι τέτοιο, αλλά στην ουσία ακολουθεί την NVIDIA που πρώτη ανακοίνωσε το «Chat with RTX», ένα AI chatbot που για να «τρέξει» απαιτεί κάρτα γραφικών GeForce RTX 40 ή RTX 30-series. Την επιτάχυνση του, αναλαμβάνει το σετ χαρακτηριστικών TensorRT-LLM και προσφέρει ταχύτατα αποτελέσματα δημιουργικής ή παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης που βασίζονται σε τοπικά σύνολα δεδομένων.

Μετά λοιπόν την ανακοίνωση της NVIDIA, η AMD έκανε γνωστή τη διάθεση της δικής της εκδοχής για ένα AI chatbot που λειτουργεί σε τοπικό επίπεδο. Εφόσον λοιπόν διαθέτετε υπολογιστή με hardware που πληροί τις προδιαγραφές, μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα της AMD για να δείτε πως να το διαμορφώσετε-ρυθμίσετε.

  • Like 4