Σύμφωνα με μία νέα διαρροή, οι επερχόμενες APUs (Accelerated Processing Units) της AMD ενδέχεται να διαθέτουν υβριδικό σχεδιασμό που περιλαμβάνει πυρήνες υψηλής απόδοσης (Performance) και πυρήνες ενεργειακής αποδοτικότητας (Efficiency).

Αν και ακόμα δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες, ο τελευταίος οδηγός προγραμματισμού επεξεργαστών της AMD, που διέρρευσε online, αποκαλύπτει ξεκάθαρα δύο τύπους πυρήνων, ενδεχομένως τυπικούς πυρήνες Zen 4 και ενεργειακά αποδοτικούς πυρήνες Zen 4c.

Τα δύο σετ πυρήνων διαθέτουν διαφορετικά σύνολα χαρακτηριστικών και το συγκεκριμένο έγγραφο παρέχει στους σχεδιαστές λογισμικού συγκεκριμένες οδηγίες για την ανάπτυξη. Η συγκεκριμένη υβριδική σχεδίαση, που έχει ομοιότητες με την αρχιτεκτονική big.LITTLE της ARM, θα επιτρέψει στην AMD να παρουσιάσει περισσότερο ανταγωνιστικούς επεξεργαστές σε σύγκριση με τις τελευταίες γενιές των επεξεργαστών της Intel που διαθέτουν πυρήνες P και πυρήνες E. Έτσι, η AMD θα καταφέρει να επιτύχει συγκεκριμένα επίπεδα απόδοσης διατηρώντας ωστόσο παράλληλα σε χαμηλά επίπεδα την κατανάλωση.

Την προηγούμενη εβδομάδα διέρρευσαν κάποια στοιχεία για την AMD Phoenix 2 APU, ωστόσο το έγγραφο που διέρρευσε πρόσφατα δείχνει ξεκάθαρα ότι και οι AMD Phoenix APUs που αναμένονται φέτος θα κάνουν χρήση της ίδιας ή παρόμοιας σχεδίασης. Τους πυρήνες Zen 4c τους γνωρίζουμε από τους επεξεργαστές AMD EPYC με το κωδικό όνομα «Bergamo». Θα έχει ενδιαφέρον να τους δούμε να αξιοποιούνται και σε άλλα τμήματα της αγοράς.    

  • Like 2