Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, η AMD προετοιμάζει άλλη μία σειρά AMD Opteron Zen επεξεργαστών, παράλληλα με τα 32-πύρηνα Naples μοντέλα, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν σε υλοποιήσεις με BGA sockets.

Οι 64-bit X86 επεξεργαστές Snowy Owl, αυτή είναι η κωδική ονομασία της σειράς, θα κατασκευάζονται με τη διαδικασία ολοκλήρωσης των 14nm FinFET Zen της GlobalFoundries, θα διαθέτουν 16 πυρήνες (άρα 32 επεξεργαστικά νήματα), 32MB L3 cache μνήμης και θα τοποθετούνται σε SP4 Multi Chip Module (MCM) BGA socket αντί του SP3 MCM που θα χρησιμοποιούν τα τσιπ της Naples (με διαφορετικό αριθμό pins σε κάθε περίπτωση).

 

Όσον αφορά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά των Snowy Owl, ενσωματώνουν τέσσερα ανεξάρτητα κανάλια μνήμης, έως και 64 διαύλους PCIe 3.0, υποστήριξη για 16 SATA 3 ή NVME αποθηκευτικές μονάδες και τέλος, υποστήριξη για 8x10GbE, με TDP από 35W εώς 100W (καθώς θα κυκλοφορήσουν και μοντέλα με λιγότερους πυρήνες).

 

Σημαντική εξέλιξη της αρχιτεκτονικής Zen αποτελούν και τα επερχόμενα Zeppelin CPU clusters, τα οποία θα είναι εφοδιασμένα με περισσότερους Zen πυρήνες και θα αξιοποιούν την τεχνολογία διασύνδεσης Coherent Data Fabric της AMD. Κάθε Zeppelin module θα περιλαμβάνει 8 πυρήνες (16 επεξεργαστικά νήματα) και 512KB μνήμης L2, όπου για κάθε τέσσερις πυρήνες το μέγεθος της L3 μνήμης αγγίζει τα 8ΜΒ, άρα μιλάμε για 16ΜΒ συνολικής L3 cache.

 

Τα server-oriented 8-πύρηνα Zeppelin clusters είναι εφοδιασμένα με διαύλους PCIe 3.0, SATA 3, 10GbE, ένα Server Controller Hub, ελεγκτή μνήμης DDR4 και θα διατεθούν σε dual-chip/quad-chip διαμορφώσεις.

 

Link.png Site: Fudzilla