Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα σειρά επεξεργαστών Ryzen 7000 της AMD που βασίζονται στην αρχιτεκτονική Zen 4 αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο της στις 15 Σεπτεμβρίου.

Η στρατηγική που θα ακολουθήσει η AMD με το λανσάρισμα των επεξεργαστών μοιάζει αρκετά με εκείνη που ακολούθησε με τη σειρά Ryzen 5000 και έτσι αρχικά θα λανσαριστούν μόλις τέσσερα διαφορετικά μοντέλα (SKUs), οι επεξεργαστές Ryzen 9 7950X, Ryzen 9 7900X, Ryzen 7 7800X και Ryzen 5 7600X, τα οποία αντικαθιστούν τα μοντέλα περασμένης γενιάς Ryzen 9 5950X, Ryzen 9 5900X, Ryzen 7 5800X και Ryzen 5 5600X.

Η AMD έχει κάνει γνωστό επίσης ότι η σειρά επεξεργαστών Ryzen 7000 θα αποτελείται από μοντέλα με αριθμό πυρήνων και νημάτων που θα φτάνει αντίστοιχα τους 16 και τα 32, με το μοντέλο Ryzen 9 7950X να μονοπωλεί αυτή τη διαμόρφωση. Όπως είναι γνωστό, οι επεξεργαστές θα τοποθετούνται σε mainboards που ενσωματώνουν το νέο Socket AM5 και διαθέτουν ελεγκτή μνήμης DDR5 και PCI Express Gen. 5 interface.

ryzen 7_23.webp

Τελευταία ωστόσο κυκλοφόρησε μία μάλλον… συναρπαστική φήμη για τα μελλοντικά σχέδια της AMD. Σύμφωνα λοιπόν με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η εταιρεία ενδέχεται να έχει στα σκαριά επεξεργαστές αρχιτεκτονικής Zen 4 που θα τοποθετούνται σε mainboards με το παλαιότερο Socket AM4!

Στη συσκευασία των συγκεκριμένων επεξεργαστών, τα chiplets αρχιτεκτονικής Zen 4 θα συνδυάζονται με το σημερινό cIOD που προσφέρει υποστήριξη στα interfaces PCI Express 4.0 και DDR4. Η φήμη ξεκίνησε από διάφορες πηγές στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι οποίοι λένε πως η AMD δεν μπορεί επί του παρόντος να προσφέρει ανταγωνιστικά προϊόντα στις χαμηλότερου κόστους κατηγορίες με το Socket AM5 και πως δεν είναι 100% σίγουρη ότι μπορεί να υπολογίζει στη μείωση του κόστους των τιμών των μνημών DDR5. Ακριβώς για αυτό το λόγο εξετάζει το ενδεχόμενο να παρουσιάσει επεξεργαστές Ryzen αρχιτεκτονικής Zen 4, οι οποίοι θα τοποθετούνται σε mainboards με Socket AM4 για να ανταγωνιστεί την προσφορά της Intel με τους 12ης γενιάς επεξεργαστές Intel Core και τα Intel 600-series mainboards με μνήμη DDR4 και συνδεσιμότητα PCI Express Gen. 4.

ryzen 7_25.jpg

Στο άνω τμήμα της εικόνας που προέρχεται από μία παρουσίαση των επερχόμενων προϊόντων της AMD στην Κινέζικη αγορά,  γράφει ότι η «πώληση ξεκινά στις 15 Σεπτεμβρίου».

Το μόνο πρόβλημα στη περίπτωση της AMD είναι ότι δεν γίνεται να κρατήσετε τον επεξεργαστή Ryzen αρχιτεκτονικής Zen 4 και αργότερα να μεταβείτε στην πλατφόρμα της AMD με το Socket AM5, αλλά θα παραμείνετε «κολλημένοι» στην πλατφόρμα AM4. Σε αντίθεση με την πλατφόρμα της Intel, που μπορείτε να κρατήσετε τον επεξεργαστή και να αναβαθμίσετε πλατφόρμα.

  • Like 9
  • Sad 1