Η SoftBank καλείται να λύσει ένα σημαντικό πρόβλημα, αφού απέτυχε να πουλήσει τη βρετανική εταιρεία κατασκευής τσιπ Arm στη Nvidia για περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια, μια συμφωνία η οποία δεν ολοκληρώθηκε μετά από τη μη έγκριση των ρυθμιστικών αρχών.

Η ιαπωνική εταιρεία έχει έκτοτε στραφεί στη διεξαγωγή μιας αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO) για την Arm, πιθανότατα με έδρα τη Νέα Υόρκη και όχι το Λονδίνο, για να αξιοποιήσει τα κέρδη από το απίστευτα πολύτιμο περιουσιακό της στοιχείο. Αλλά όπως φαίνεται η διαδικασία δεν θα είναι τόσο απλή μετά τις νέες αποκαλύψεις του CEO της Qualcomm, Cristiano Amon. Μιλώντας στους Financial Times, ο Amon δήλωσε ότι η Qualcomm θα ενδιαφερόταν να σχηματίσει κάποια κοινοπραξία για την εξαγορά της Arm. 

«Έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον να επενδύσουμε σε μια τέτοια εξαγορά», δήλωσε. «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό περιουσιακό στοιχείο και είναι ένα περιουσιακό στοιχείο που θα είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη της βιομηχανίας μας». Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να συμμετέχουν πολλές εταιρείες σε μια τέτοια κίνηση, προκειμένου η Arm να θεωρηθεί ανεξάρτητη χωρίς να υπάρξει ζήτημα μονοπωλίου». 

Η τιμή αγοράς θα ήταν αναμφίβολα υψηλή, αλλά ο Amon δήλωσε ότι η Qualcomm και άλλοι θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε μια συμφωνία με ένα αρκετό υψηλό αντίτιμο. Το πώς ακριβώς θα λειτουργούσε μια τέτοια συμφωνία μένει να το δούμε αν και δεν γνωρίζουμε αν η Qualcomm έχει προχωρήσει σε πιο ουσιαστικές κινήσεις. Μετά την αποτυχημένη κίνηση της Nvidia, το μέλλον της Arm είναι σε μεγάλο βαθμό στον αέρα, με τον πιο σημαντικό παράγοντα να είναι ότι η SoftBank, η οποία είδε την αξία των επενδύσεών της να μειώνεται απότομα, θέλοντας να εξαργυρώσει κάποια από τις επιτυχημένες της ιδιοκτησίες. 

Παρόμοια άποψη πάντως έχει εκφράσει και ο CEO της Intel, Pat Gelsinger ο οποίος είχε διατυπώσει την πρόταση οι πελάτες της Arm να συνεργαστούν για να αποκτήσουν την εταιρεία. Η Qualcomm είχε προηγουμένως αντιταχθεί στην αγορά της Arm από την Nvidia, επικαλούμενη τις συνεισφορές των συνεργατών της σε διάφορα projects της εταιρείας.

«Η Arm απέκτησε σημαντικά οφέλη λόγω της συλλογικής επένδυσης ολόκληρου του οικοσυστήματος, από εταιρείες όπως η Apple, η Qualcomm και πολλές άλλες, και αυτό γιατί ήταν μια ανεξάρτητη, ανοιχτή αρχιτεκτονική στην οποία όλοι μπορούσαν να επενδύσουν», δήλωσε ο Amon. 

Το τι ακριβώς επιφυλάσσει το μέλλον για την Arm μένει να το δούμε. Η SoftBank αυτή τη στιγμή παλεύει με τον κινεζικό επενδυτή της για να ανακτήσει τον έλεγχο, μετά την αποτυχημένη απομάκρυνση του CEO της, ο οποίος αρνήθηκε να φύγει.