Η ARM φέρεται να κατασκευάζει το δικό της τσιπ.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η εταιρεία έχει αναθέσει στη νεοσύστατη ομάδα "solutions engineering", με επικεφαλής το πρώην στέλεχος της Qualcomm και σχεδιαστή του Snapdragon, Kevork Kechichian, την παραγωγή ενός ημιαγωγού για να παρουσιάσει τις δυνατότητες των προϊόντων της. Ο προφανής στόχος της ARM με το συγκεκριμένο project είναι να προσελκύσει νέους πελάτες πριν από την πολυαναμενόμενη είσοδό της στο χρηματιστήριο αργότερα φέτος.

Οι Times αναφέρουν ότι η εταιρεία ξεκίνησε να δουλεύει πάνω στο πρωτότυπο πριν από περίπου έξι μήνες. Πολλά στελέχη της βιομηχανίας δήλωσαν στο πρακτορείο ότι ο σχεδιασμός που προέκυψε είναι "πιο προηγμένος" από οποιονδήποτε ημιαγωγό που έχει παραχθεί στο παρελθόν. Το γεγονός ότι πολλές πηγές εκτός της ARM μίλησαν στους Times για το εσωτερικό project της βρετανικής εταιρείας, υποδηλώνει ότι το πρωτότυπο είναι κάτι σαν ανοιχτό μυστικό στη βιομηχανία των τσιπ.

Η ARM αρνήθηκε να σχολιάσει ενώ σύμφωνα με τους Times, η εταιρεία δεν σκοπεύει να πουλήσει ή να παραχωρήσει άδεια χρήσης του σχεδιασμού του πρωτοτύπου σε άλλες εταιρείες. Μια τέτοια κίνηση δεν αποτελεί έκπληξη για την πολιτική της ARM αφού το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας βασίζεται στην αδειοδότηση της αρχιτεκτονικής της σε άλλες εταιρείες. Περισσότερες από 500 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Apple, MediaTek και Qualcomm, χρησιμοποιούν εξαρτήματα σχεδιασμένα από την ARM στους ημιαγωγούς τους.

Με το νέο τσιπ, η ARM θα μπορούσε να πάρει μέρος σε διάφορα τμήματα της αγοράς. Για παράδειγμα, στους υπολογιστές PC, η παρουσία της ARM είναι σπάνια εκτός από τους πρόσφατους υπολογιστές Mac. Όπως σημειώνουν οι Times, η εταιρεία προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα τους επενδυτές για έναν "σημαντικό κίνδυνο συγκέντρωσης" για την επιχείρησή της. Το 2022, οι 20 σημαντικότεροι πελάτες της ARM αντιπροσώπευαν το 86% των εσόδων της. "Η απώλεια ενός μικρού αριθμού βασικών πελατών θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη του ομίλου", δήλωσε η εταιρεία στους αναλυτές.

Ξεχωριστά, το project θα μπορούσε να είναι ωφέλιμο για τους καταναλωτές. Σύμφωνα με τους Times, η ομάδα μηχανικών λύσεων της ARM εργάζεται επίσης για τη βελτίωση των επιδόσεων και της ασφάλειας των σχεδίων της εταιρείας, κάτι που αναμένεται να φτάσει και στον τελικό καταναλωτή τα επόμενα χρόνια.

  • Like 1
  • Thanks 1