Η ARM παρουσίασε πρόσφατα την πρώτη σειρά σχεδίων πυρήνων CPU που είναι αποκλειστικά 64-bit.

Η κίνηση αυτή λειτουργεί ως προειδοποίηση προς τους κατασκευαστές Android smartphone που εξακολουθούν να στηρίζονται στην 32-bit τεχνολογία. Τα νέα σχέδια των Cortex-X4, Cortex-A720 και Cortex-A520 μπορεί να μην έρχονται με σημαντικά άλματα στην απόδοση, αλλά είναι πιθανό να καθορίσουν τις εξελίξεις για την πλατφόρμα του Android στο εγγύς μέλλον.

Ο Cortex-X4 είναι ένας πυρήνας επιδόσεων που απευθύνεται σε smartphone-ναυαρχίδες. Η επικαιροποιημένη αρχιτεκτονική του παρέχει 15% υψηλότερες επιδόσεις, ενώ χρησιμοποιεί 40% λιγότερη ενέργεια από τον προκάτοχό του. Αυτό μεταφράζεται σε ταχύτερες εκκινήσεις εφαρμογών και ένα πιο ευέλικτο interface. Ο Cortex-A720 είναι η συνέχεια του "μεσαίου" πυρήνα A715 που αναλαμβάνει τις περισσότερες υπολογιστικές εργασίες. Ενώ είναι ταχύτερος, η εστίαση είναι στην αυτονομία με πάνω από 20% μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση από τον περσινό σχεδιασμό. Ο πυρήνας απόδοσης Cortex-A520 προορίζεται για επεξεργασία στο παρασκήνιο και άλλες ενέργειες χαμηλής ζήτησης. Φέρεται να είναι 22% πιο αποδοτικός από τον A510 που αντικαθιστά, ενώ έχει κατά 8% καλύτερες επιδόσεις.

Η ARM δίνει επίσης προσοχή στις επιδόσεις γραφικών με την κυκλοφορία των σχεδίων GPU Immortalis-G720, Mali-G720 και Mali-G620 που προσφέρουν περισσότερες επιδόσεις με μειωμένη κατανάλωση ενέργειας. Η Immortalis προσφέρει κατά μέσο όρο 15% άλμα στην απόδοση σε σχέση με τον προκάτοχό της, ενώ είναι κατά 15% πιο αποδοτική.

Η ARM δεν έχει ανακοινώσει ποιοι κατασκευαστές θα αποκτήσουν τα νέα της σχέδια, αλλά καθώς σχεδόν ολόκληρη η βιομηχανία smartphone βασίζεται στην ARM, θα περιμέναμε ότι η Qualcomm, η MediaTek και άλλοι θα χρησιμοποιούσαν τα νέα Cortex σχέδια ως σημεία εκκίνησης για τα επόμενα μοντέλα system-on-chip. Η κίνηση αυτή αναμένεται να επηρεάσει την αγορά το Android, ωθώντας τις εταιρείες να αναβαθμίσουν σε αμιγώς 64-bit SoCs αφού κάτι άλλο θα αποτελεί ρίσκο.
 

  • Like 4