Η ARM ετοιμάζεται να «κόψει» εκατοντάδες θέσεις εργασίας και να προχωρήσει σε απολύσεις από το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό της εξαιτίας της αποτυχίας της συμφωνίας εξαγοράς της από την Nvidia (οι ρυθμιστικές αρχές πολλών κρατών απαγόρευσαν την εξαγορά για λόγους ανταγωνισμού).

Σύμφωνα με την The Telegraph, ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της ARM Ltd. Rene Haas είπε στο προσωπικό ότι αναμένεται να επηρεαστεί περίπου το 12% με 15% των υπαλλήλων της εταιρείας, δηλαδή σχεδόν χίλιες θέσεις εργασίας, αν λάβουμε υπόψη μας ότι σε παγκόσμιο επίπεδο το εργατικό δυναμικό της ARM αποτελείται από 6.500 υπαλλήλους (στο υψηλότερο ποσοστό, οι απολύσεις θα αφορούν Αμερικανούς ή Βρετανούς υπαλλήλους).

«Αυτή θα είναι μια δύσκολη περίοδος για όλους, οπότε και θέλω να είμαι ξεκάθαρος για ποιο λόγο λαμβάνουμε μέτρα» έγραψε ο Rene Haas σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείο που απέστειλε στους υπαλλήλους της εταιρείας και «έφτασε στα χέρια» δημοσιογράφου της The Telegraph. «Πρέπει να είμαστε πιο πειθαρχημένοι σχετικά με τα κόστη μας και το που επενδύουμε. Για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί, πρέπει να καταργήσουμε την αλληλοεπικάλυψη της εργασίας τώρα που είμαστε μία ARM. Να σταματήσουμε τις δουλειές που πλέον δεν είναι κρίσιμης σημασίας για τη μελλοντική μας επιτυχία, και να σκεφτούμε πως θα ολοκληρώνουμε αποτελεσματικότερες τις δουλειές μας».

Τα νέα έρχονται λίγο καιρό αφότου η μητρική εταιρεία SoftBank δήλωσε ότι εγκαταλείπει την πώληση της ARM στη Nvidia εξαιτίας «σημαντικών ρυθμιστικών προκλήσεων». Η συμφωνία των $40 δισεκατομμυρίων ανακοινώθηκε αρχικά στα τέλη του 2020, ωστόσο -εξαιτίας της ανόδου που γνώρισε η αξία της μετοχής της Nvidia- η αξία της συμφωνίας έφτασε τα $80 δισεκατομμύρια πέρυσι όπως υποστηρίζει η εφημερίδα The Guardian. Μετά την εγκατάλειψη της συμφωνίας, η οποία θα ήταν μία από τις μεγαλύτερες που είχε δει ποτέ η βιομηχανία των ημιαγωγών, η SoftBank δήλωσε ότι «επιταχύνει τις ετοιμασίες» για την εισαγωγή της ARM στο χρηματιστήριο μέσω Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς (IPO).

Αν και πολλές φορές η εισαγωγή στο χρηματιστήριο αφορά τη συγκέντρωση μεγαλύτερου μετοχικού κεφαλαίου με τη δημόσια προσφορά μετοχών, με στόχο την ανάπτυξη/ επέκταση της εταιρείας, είτε της τρέχουσας επιχείρησης είτε μέσω της εξαγοράς μίας άλλης εταιρείας, εντούτοις στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται πως είναι η έξοδος των αρχικών μετόχων (SoftBank) από την επιχείρηση, ουσιαστικά εξαργυρώνοντας την επένδυση της. Η εισαγωγή λοιπόν της ARM στο χρηματιστήριο είναι ένας καλός τρόπος για την SoftBank να «ξεφορτωθεί» την Βρετανική σχεδιάστρια ημιαγωγών χωρίς «χασούρα».

Ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ARM, Simon Segars, ο οποίος ηγήθηκε της εταιρείας από το 2013 έως τον Φεβρουάριο του 2022, προειδοποίησε ότι τα τρέχοντα επίπεδα επενδύσεων της εταιρείας δεν θα μπορούσαν να συνεχιστούν αν εισαγόταν στο χρηματιστήριο αντί να εξαγοραστεί από την Nvidia. Η ARM είχε επίσης επιχειρήσει να διπλασιάσει το εργατικό της δυναμικό μετά την αγορά της από τη SoftBank, σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph.

«Όπως κάθε επιχείρηση, η ARM επανεξετάζει διαρκώς το επιχειρηματικό της σχέδιο για να διασφαλίσει ότι η εταιρεία έχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ ευκαιριών και πειθαρχίας στο κόστος» δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στην The Telegraph. «Δυστυχώς, αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει προτεινόμενες απολύσεις σε όλο το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό της ARM».