Η ASUS ανακοίνωσε την πρώτη κάρτα γραφικών στον κόσμο που εξοπλίζεται με μία υποδοχή για μονάδα αποθήκευσης M.2 SSD προσφέροντας παράλληλα την απαραίτητη ψύξη που απαιτείται από τις τελευταίας γενιάς, υψηλής απόδοσης λύσεις NVMe PCIe M.2 SSD.

Η κάρτα γραφικών ASUS DUAL-RTX4060TI-O8G-SSD (αυτή είναι η ονομασία του μοντέλου), βασίζεται στον γνωστό επεξεργαστή της NVIDIA, GeForce RTX 4060 Ti που βασίζεται στην αρχιτεκτονική «Ada Lovelace» της NVIDIA. Ο επεξεργαστής γραφικών ενσωματώνει 4.352 πυρήνες CUDA® με 3ης γενιάς πυρήνες RT (Ray Tracing) και 4ης γενιάς πυρήνες Tensor με υποστήριξη DLSS 3.5 και frame generation ενώ το υποσύστημα μνήμης 8GB GDDR6 ταχύτητας 18Gbps επικοινωνεί με τον επεξεργαστή γραφικών μέσω ενός διαύλου με εύρος 128-bit. Ο επεξεργαστής γραφικών διαθέτει συχνότητα λειτουργίας 2.565 MHz που με τη λειτουργία υπερχρονισμού (OC Mode) φτάνει τα 2.595MHz.

Αυτό που ενδιαφέρει ωστόσο στη συγκεκριμένη υλοποίηση είναι μία υποδοχή M.2 που υπάρχει στο πίσω μέρος της κάρτας γραφικών και υποστηρίζει μονάδες αποθήκευσης NVMe PCIe M.2 SSD τύπου 2280. Όπως αναφέραμε, είναι η πρώτη κάρτα γραφικών στον κόσμο που πωλείται με ενσωματωμένη υποδοχή M.2 SSD.

Αν και η κάρτα γραφικών ASUS DUAL-RTX4060TI-O8G-SSD υποστηρίζει PCIe 4.0, αν η μητρική πλακέτα και η μονάδα αποθήκευσης NVMe PCIe M.2 SSD υποστηρίζουν και οι δύο το πρότυπο PCIe 5.0, τότε το solid state drive θα λειτουργεί με την πλήρη ταχύτητα PCIe 5.0. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, η ASUS συνιστά την εγκατάσταση-τοποθέτηση της κάρτας γραφικών στην άνω υποδοχή PCIe της μητρικής πλακέτας για να διασφαλιστεί η απευθείας επικοινωνία με τον επεξεργαστή.

9TxVNZM6jqd1kaja.jpg

Η Dual GeForce RTX 4060 Ti SSD της ASUS διαθέτει σύστημα ψύξης με δύο ανεμιστήρες τεχνολογίας Axial-tech που διατηρούν τη θερμοκρασία της στα ιδανικά επίπεδα κατά το παιχνίδι. Οι συγκεκριμένοι ανεμιστήρες ωστόσο φροντίζουν να διατηρούν χαμηλές και τις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο solid state drive.

Οι μονάδες αποθήκευσης NVMe PCIe 5.0 M.2 SSD έχει αποδειχτεί ότι σε πολλές περιπτώσεις απαιτούν καλό σύστημα ψύξης, ενεργό ή παθητικό, και το ενσωματωμένο σύστημα ψύξης της κάρτας γραφικών είναι μία εξαιρετική λύση. Σύμφωνα με δοκιμές της ASUS, οι μονάδες αποθήκευσης λειτουργούν με έως και 40% χαμηλότερες θερμοκρασίες όταν συνδέονται στην Dual GeForce RTX 4060 Ti SSD, παρέχοντας καλύτερη διάρκεια απόδοσης ανάγνωσης/εγγραφής σε σχέση με τις τυπικές υποδοχές M.2 που τοποθετούνται στη μητρική κάρτα.

  • Like 4