Η ASUS παρουσίασε μία νέα οθόνη ανάλυσης 8K για επαγγελματικές ροές εργασίας με την ονομασία ProArt PA32KCX.

Πρόκειται για την πρώτη επαγγελματική οθόνη 8K στον κόσμο τεχνολογίας Mini LED, η οποία προσφέρει επίπεδα μαύρου που είναι σχεδόν εφάμιλλα με εκείνα που προσφέρει η τεχνολογία OLED. Η PA32KCX που ανήκει στη σειρά ProArt της Ταϊβανέζικης εταιρείας που απευθύνεται σε δημιουργούς και επαγγελματίες διατίθεται με διαγώνιο 32” και το πάνελ της είναι τύπου 10-bit για ευρύτερη χρωματική υποστήριξη και με ενσωματωμένη λειτουργικότητα αυτοβαθμονόμησης (self-calibration). Η φωτεινότητα της οθόνης αγγίζει στιγμιαία τα 1200 nits (peak brightness). 

Το πάνελ διαθέτει πυκνότητα εικονοστοιχείων ίση με 275 ppi (7.680 x 4.320 pixels) και καλύπτει το 97% του χρωματοχώρου DCI-P3. Έρχεται με τεχνολογία βαθμονόμησης υλικού ASUS ProArt, που μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο χειροκίνητα όσο και αυτόματα από την ίδια την οθόνη. Χάρη στο ενσωματωμένο, αναδιπλούμενο μηχανοκίνητο χρωματόμετρο, είναι εφικτός ο εύκολος έλεγχος και η διατήρηση της χρωματικής ακρίβειας της οθόνης για μακροχρόνια χρήση.

Με την τεχνολογία Mini LED, η οθόνη ProArt PA32KCX διαθέτει 4.096 ζώνες οπίσθιου φωτισμού με την μέγιστη στιγμιαία φωτεινότητα να εκτιμάται στα 1200 nits (υψηλότερη από τα 1000 nits που απαιτούνται από το πρότυπο HDR10). Η συμβατότητα HDR επεκτείνεται και στα HLG και HDR10 με αποτέλεσμα οι δημιουργοί και επαγγελματίες να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στο περιεχόμενο.

k5RZLuDd9LatL5rYdHyJUd-1200-80.jpg

Καθώς πρόκειται για μία οθόνη ProArt, υπάρχουν όλες οι γνωστές τεχνολογίες άνεσης των ματιών της ASUS, συμπεριλαμβανομένης της αντιθαμβωτικής επίστρωσης, της τεχνολογίας χαμηλής αντανάκλασης και της τεχνολογίας EyeCare+ (η οποία περιλαμβάνει τεχνολογία flicker-free όσον αφορά τον οπίσθιο φωτισμό). Όλες αυτές οι τεχνολογίες αποσκοπούν στη μείωση της καταπόνησης των ματιών και στη βελτίωση του επιπέδου άνεσης κατά την πολύωρη εργασία (ή και το… παιχνίδι).

Η οθόνη διαθέτει εισόδους DisplayPort 2.1 και HDMI 2.1 καθώς και δύο θύρες Thunderbolt 4/USB Type-C (με DisplayPort και Power Delivery έως και 96W). Στα χαρτιά, η ASUS ProArt PA32KCX που συνδυάζει τεχνολογία mini-LED, υψηλή χρωματική ακρίβεια, μέγιστη φωτεινότητα 1200 nits και ανάλυση 8K, τοποθετείται στις κορυφαίες θέσεις της λίστας του επαγγελματία που επιθυμεί να αποκτήσει μία οθόνη για επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο, δημιουργία περιεχομένου, τρισδιάστατη μοντελοποίηση κ.ά. Επιπλέον, μπορεί να αποτελέσει μία μακροχρόνια επένδυση, καθώς δεν τίθεται το ζήτημα… «burn-in» που απασχολεί τις οθόνες τεχνολογίας OLED παρόμοιων προδιαγραφών. Το μόνο αρνητικό, υποθέτουμε, ότι θα είναι η τιμή της αφού εκτιμάται σε… χιλιάδες ευρώ (η ASUS δεν έχει ακόμα ανακοινώσει επίσημα το κόστος της). 

  • Like 1
  • Confused 1
  • Haha 2