Με την ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων για αυτό το τρίμηνο, η BlackBerry αποκάλυψε ότι εγκαταλείπει την επιχείρηση hardware, επιλέγοντας να “αναθέσει αυτή τη δουλειά σε εταίρους” και συνεργάτες (outsourcing).

Η ανακοίνωση της εταιρείας, κάθε άλλο παρά έκπληξη προκαλεί, δεδομένου ότι ο CEO της εταιρείας, John Chen είχε προαναγγείλει κάτι τέτοιο αρκετές φορές στο παρελθόν. Ο ίδιος μάλιστα στις αρχές της χρονιάς είχε δηλώσει πως αν η επιχείρηση hardware της BlackBerry δεν σημείωνε κέρδη ως τον Σεπτέμβριο, τότε θα έχει έρθει η ώρα για την BlackBerry να εγκαταλείψει την προσπάθεια στον συγκεκριμένο τομέα, και από ότι φαίνεται κράτησε τον λόγο του. Δυστυχώς το τμήμα Mobility Solution της BlackBerry σημείωσε απώλειες $8 εκατομμυρίων το τελευταίο τρίμηνο.

 

Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται να ξαναδούμε handsets με το λογότυπο της BlackBerry στην αγορά: απλώς δεν θα τα κατασκευάζει η ίδια η εταιρεία, και θα αναθέσει το συγκεκριμένο έργο σε άλλα εργοστάσια. Το DTEK50 αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα, αφού στην ουσία ήταν μία συσκευή Idol 4 της Alcatel που κατασκευάζει η TCL. Η εταιρεία επίσης έχει ανακοινώσει ότι έχει δώσει την άδεια σε μία Ινδονησιακή εταιρεία να κατασκευάζει και να πουλάει συσκευές με το εμπορικό σήμα της BlackBerry στην περιοχή. Η νέα στρατηγική της εταιρείας, έχει κάνει ορισμένους υψηλού-προφίλ πελάτες της να αμφισβητήσουν την ασφάλεια των καταναλωτικών της προϊόντων και να απομακρυνθούν από αυτά, όπως η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα. Η βασική επιχείρηση παρόλα αυτά της BlackBerry παραμένει το λογισμικό, ωστόσο η πλειονότητα του λογισμικού παραγωγικότητας της εταιρείας βρίσκεται στο Android, ενώ η πλατφόρμα QNX επεκτείνεται στα αυτόνομα αυτοκίνητα. Η εταιρεία επίσης μόλις πρόσφατα ξεκίνησε τις αποστολές του Radar, ενός συνδυασμού hardware και software που προσφέρει σε εταιρείες δυνατότητες παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο.

 

Αυτή πάντως η ανανεωμένη προσέγγιση που δίνει έμφαση στο λογισμικό έχει αρχίσει από ότι φαίνεται να αποδίδει καρπούς. “Φτάνουμε σε ένα σημείο καμπής με την στρατηγική μας. Οικονομικά, τα θεμέλια μας είναι ισχυρά, και η στροφή προς το λογισμικό έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος” δήλωσε ο John Chen. “Το δεύτερο τρίμηνο, υπερδιπλασιάσαμε τα έσοδα μας από το λογισμικό από έτος σε έτος και παραδόσαμε το υψηλότερο μικτό περιθώριο κέρδους στην ιστορία της εταιρείας” συμπλήρωσε.

 

Link.png Site: Engadget