Ενδεχομένως η νέα κάμερα να μπορούσε να λειτουργήσει με τους φακούς RF της Canon.

Η Canon ίσως σχεδιάζει μια παρόμοια κάμερα όπως αυτές που έχουμε ήδη δει από την DJI. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Canon News, η εταιρία κατέθεσε μία πατέντα που παρουσιάζει μία φορητή κάμερα η οποία συνδυάζει σχεδίαση τύπου Osmo Pocket και mirrorless φακούς RF. Η κάμερα διαθέτει έναν περιστρεφόμενο μηχανισμό που επιτρέπει στον αισθητήρα και τη βάση του φακού να αλλάζουν εύκολα τον προσανατολισμό τους είτε για κανονικές φωτογραφίες είτε για selfies.

Ο σχεδιασμός αυτός προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις παραδοσιακές κάμερες όταν πρόκειται για δημιουργία περιεχομένου τύπου vlogging. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο χρήστης δεν χρειάζεται να περιστρέφει το χέρι του ταυτόχρονα με την κάμερα για μία selfie. Επίσης, το γεγονός ότι η οθόνη παραμένει πάντα μπροστά, θα διευκόλυνε τον χρήστη να παρακολουθεί τα πλάνα καθώς τα καταγράφει. Μάλιστα, χάρη στον περιστρεφόμενο μηχανισμό, δεν απαιτείται και περιστρεφόμενη οθόνη. Ακόμη ένα σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι ο χρήστης θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει Full Frame φακούς, δίνοντάς του την ευκαιρία για κινηματογραφικές λήψεις.

canon-foriti-kamera-tipou-osmo-me-rf-fakous-2.jpg.cef3f5a8efd868b212884c7dd8dcfe8a.jpg

Βέβαια, η σχεδίαση αφήνει πίσω της και κάποιες απορίες. Για παράδειγμα, η ειδική βάση/θύρα στήριξης της κάμερας (hot shoe – η οποία αναφέρεται ως το εξάρτημα «P» στο πρώτο διάγραμμα και χρησιμοποιείται για τη σύνδεση διάφορων αξεσουάρ) δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τον χρήστη όταν ο φακός θα κοιτούσε προς αυτόν για μία selfie φωτογραφία. Για μία κάμερα που θέλει να μπει στον χώρο του vlogging, αυτό δεν θα ήταν ιδανικό, καθώς τα περισσότερα εξωτερικά μικρόφωνα συνδέονται στην κάμερα μέσω αυτής της βάσης/θύρας. Επίσης, δεν αναφέρεται αν θα υποστηρίζει λειτουργίες gimbal, πράγμα που σημαίνει πως οποιαδήποτε λειτουργία σταθεροποίησης θα πρέπει να παρέχεται από κάποιον μηχανισμό στο σώμα και μέσω του φακού. Ακόμη, η χρήση full frame φακών θα συνοδεύονταν από κάποιου είδους υποχώρηση. Οι φακοί RF δεν είναι οι ελαφρύτεροι που υπάρχουν ή οι πιο προσιτοί οικονομικά, με αποτέλεσμα η κάμερα να μην ήταν ενδεχομένως τόσο φορητή.

Όπως όλες οι πατέντες  έτσι και αυτή της Canon, ίσως να μην οδηγήσει σε ένα προϊόν που θα δούμε στα ράφια.  Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα Canon News, η εταιρία έχει υποβάλει πέντε ξεχωριστά διπλώματα ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με αυτό το σχέδιο, πράγμα που δείχνει ότι βλέπει σοβαρά την ιδέα μίας τέτοιας κάμερας.

  • Like 1