Ανάμεσα στις οθόνες που ξεχωρίζουν στη CES, ήταν και η UltraSharp 40 Curved Thunderbolt Hub Monitor, η πρώτη στον κόσμο με ανάλυση 5Κ, διαγώνιο 40 ιντσών και φροντίδα ματιών πέντε αστέρων, σύμφωνα με τη Dell. Τι είναι όμως αυτό το τελευταίο;

Μέχρι τώρα, η TUV Rheinland πιστοποιούσε απλώς τις οθόνες (τόσο τις ανεξάρτητες, όσο κι εκείνες mobile συσκευών) σε ό,τι είχε να κάνει με τη φροντίδα ματιών, βάσει των εκπομπών βλαβερής μπλε ακτινοβολίας. Ο οργανισμός όμως ανέπτυξε ένα νέο πρότυπο το οποίο εκτός των άλλων, βαθμολογεί την εκάστοτε οθόνη ανάλογα με τον βαθμό προστασίας που επιτυγχάνει και η Dell UltraSharp 40 Curved Thunderbolt Hub είναι η πρώτη που αποσπά πέντε αστέρια.

Για να τα καταφέρει όμως χρειάστηκε αρκετή δουλειά από τη Dell η οποία αύξησε τον ρυθμό ανανέωσης στα 120 Hz και ενσωμάτωσε αισθητήρες περιβάλλοντος φωτισμού και θερμοκρασίας χρώματος, τεχνολογία ComfortView Plus και προηγμένο οπίσθιο φωτισμό LED. Το αποτέλεσμα είναι πιο ομαλές εικόνες και χρώματα που προσαρμόζονται αυτόματα στις συνθήκες του περιβάλλοντος, κάτι που μεταφράζεται σε μείωση των συμπτωμάτων κόπωσης των ματιών κατά 17% και έκθεση στη βλαβερή μπλε ακτινοβολία σε ποσοστό 35% (από 50% που προσέφεραν τα προηγούμενα μοντέλα της Dell).

Μπορεί τα παραπάνω να δίνουν την εντύπωση πως η Dell ασχολήθηκε μόνο με τη φροντίδα των ματιών, όμως η οθόνη της τα καταφέρνει περίφημα και στον τεχνικό τομέα. Προσφέρει κάλυψη των χρωματικών χώρων DCI-P3 και Display P3 σε ποσοστό 99%, διαθέτει τεχνολογία IPS Black Panel για αντίθεση 2.000:1 ενώ φέρει και πιστοποίηση VESA DisplayHDR 600. Υποστηρίζει Thunderbolt 4 για φόρτιση 140 W και Ethernet για συνδέσεις έως και 2,5 Gbps και είναι εξοπλισμένη με δύο HDMI 2.1 και DisplayPort 2.1, USB Type-A και Type-C (και μάλιστα στην πρόσοψη για ευκολότερες συνδέσεις).

Σημειώνουμε εδώ πως με αφορμή τη CES, η Dell ανακοίνωσε  μία μικρότερη εκδοχή της UltraSharp Curved Thunderbolt Hub στις 34 ίντσες -επίσης κυρτή, με τη βασική διαφορά μεταξύ των δύο να εντοπίζεται στην ανάλυση (η μικρότερου μεγέθους προσφέρει WQHD στα 2560 x 1440 pixels). Η διάθεση των UltraSharp 34 και UltraSharp 40 θα γίνει μέσα στον Φεβρουάριο με τις τιμές τους να ξεκινούν από τα $1020 και $2400 αντίστοιχα για την αγορά των ΗΠΑ.

  • Like 3