Πλήρης αλλαγή πλεύσης καταγράφεται στη Dell, ως προς τη στάση της απέναντι στην τηλεργασία, καθώς ασκεί πιέσεις στους εργαζομένους να επιστρέψουν στα γραφεία της εταιρίας.

Ο Μάικλ Ντελ, διευθύνων σύμβουλος της τεχνολογικής εταιρίας που φέρει το επίθετό του, υπήρξε ένας από τους πρώτους υπέρμαχους της τηλεργασίας, καθώς το 2022 τη χαρακτήριζε ως "το μέλλον της εργασίας". Πλέον, όμως, φαίνεται πως ακόμη και η εταιρία της οποίας ηγείται ακολουθεί την ευρύτερη τάση που καταγράφεται μεταξύ των εταιριών του χώρου, οι οποίες εμφανίζονται ξαφνικά πεπεισμένες ότι η ποιοτικότερη εργασία είναι εκείνη που πραγματοποιείται στο γραφείο.

Μάλιστα, πρόσφατα η νοοτροπία αυτή οδήγησε σε αλλαγές στην πολιτική της εταιρίας ως προς τις προαγωγές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Business Insider. Η Dell ενημερώνει τους εργαζομένους που επιλέγουν την τηλεργασία ότι δεν θα είναι πλέον υποψήφιοι για προαγωγή. Προκειμένου να διεκδικήσουν την εξέλιξή τους μέσα στην εταιρία, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν αυτοπρόσωπη παρουσία στα πλησιέστερα "εγκεκριμένα γραφεία" τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα, σύμφωνα με έγγραφα τα οποία παρουσιάστηκαν στο Business Insider.

Η Dell έρχεται να προστεθεί σε ένα μακρύ κατάλογο τεχνολογικών εταιριών που υιοθέτησαν την τηλεργασία στη διάρκεια της πανδημίας, όμως στην πορεία άλλαξαν στάση και πλέον ζητούν από εργαζομένους που προηγουμένως βρίσκονταν σε καθεστώς τηλεργασίας να επιστρέψουν στα γραφεία τους. Τον περασμένο Αύγουστο, ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Άντι Τζάσι, φέρεται να είπε σε εργαζομένους πως αν δεν ήθελαν να επιστρέψουν στο γραφεί, η κατάσταση θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Ακόμη και η Zoom, η εταιρία που κατέστη συνώνυμο της τηλεργασίας, ζήτησε από τους εργαζομένους της να επιστρέψουν στα γραφεία.

Παρότι η Dell περιόριζε σταδιακά την πολιτική που επέτρεπε την τηλεργασία τα τελευταία χρόνια, ζητώντας από τους εργαζομένους να κατοικούν σε απόσταση μίας ώρας από τα γραφεία της και να παρουσιάζονται σε αυτά τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα, το 2023, καμία από τις αλλαγές αυτές δεν φαινόταν να έχει τιμωρητική διάσταση έως τώρα. Η νέα πολιτική προαγωγών για όσους επιλέγουν την τηλεργασία αποτελεί καινοφανή προσέγγιση στο χώρο των εταιριών τεχνολογίας και έρχεται σε σύγκρουση με τα όσα υποστήριζε η ίδια η Dell στο παρελθόν.

Λόγου χάρη, το Σεπτέμβριο του 2022, σε ανάρτησή του στο LinkedIn, ο Μάικλ Ντελ διαφωνούσε με την άποψη πως η εργασία στο γραφείο αποτελούσε κλειδί για μια σωστή εταιρική κουλτούρα. Μάλιστα, είχε χαρακτηρίσει την εργασία από το γραφείο ως "καταναγκαστικές ώρες", υποστηρίζοντας πως αν μια εταιρία βασίζεται σε αυτές προκειμένου να καλλιεργήσει ένα συνεργατικό πνεύμα και να προωθήσει την αίσθηση της ομαδικότητας μέσα σε έναν οργανισμό, κάτι έκανε λάθος.

Τότε, ο Ντελ διατυμπάνιζε πως η εταιρία του προσέφερε ίδιες ευκαιρίες ανέλιξης για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, καθώς στο πλαίσιο ενδοεταιρικής έρευνας, το 90% είχε απαντήσει πως είχαν την ευκαιρία να εξελιχτούν και να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, ανεξάρτητα από το αν εργάζονταν από το γραφείο ή μέσω τηλεργασίας.

Ο Ντελ ουσιαστικά απηχούσε τις απόψεις που είχε εκφράσει λίγους μήνες νωρίτερα η Τζένιφερ Σααβέντρα, επικεφαλής του τομέα ανθρωπίνου δυναμικού της εταιρίας. Σε ανάρτησή της στο LinkedIn με τίτλο "Καταρρίπτοντας τους μύθους της υβριδικής εργασίας", η Σααβέντρα επισήμανε ότι η Dell προσέφερε εδώ και 12 χρόνια την επιλογή της τηλεργασίας, πολύ πριν υποχρεώσει η πανδημία τις εταιρίες τεχνολογίας να την υιοθετήσουν. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι η Dell ήθελε "περισσότερες επιλογές, όχι λιγότερες". Όσο για την άποψη πως οι εργαζόμενοι στα γραφεία είχαν περισσότερες ευκαιρίες ανέλιξης από ό,τι εκείνοι που επέλεγαν την τηλεργασία, τη χαρακτήριζε μύθο.

Προφανώς, η Dell έχει πάψει να ενστερνίζεται τις απόψεις αυτές. Το ερώτημα είναι ποια στοιχεία έχουν οι εταιρίες του χώρου, και όχι μόνο η συγκεκριμένη, που τις έχουν ωθήσει στο να αλλάξουν πλήρως άποψη ως προς το θέμα της τηλεργασίας. 

  • Haha 4