Με το Concept Luna, η Dell έκανε πέρυσι μία πρώτη προσπάθεια να δημιουργήσει έναν βιώσιμο φορητό υπολογιστή, ο οποίος φέρει μικρότερο αριθμό βιδών και εξαρτήματα που είναι απλούστερο να αναβαθμιστούν ή και να ανακυκλωθούν.

Σήμερα, σε συντριπτικό ποσοστό, οι υπερφορητοί υπολογιστές ανταλλάσσουν την ευκολία επισκευής/αναβάθμισης με τον συμπαγή, λεπτό σχεδιασμό, ωστόσο η Dell, με το Concept Luna, έδειξε ότι είναι δυνατός ο συνδυασμός της συμπαγούς, λεπτής κατασκευής και της δυνατότητας εύκολης αναβάθμισης και επισκευής. Φέτος, η Dell προχωρά την ιδέα ένα βήμα παραπάνω, παρουσιάζοντας έναν φορητό υπολογιστή που βασίζεται στο Concept Luna και μπορεί να αποσυναρμολογηθεί πλήρως σε περίπου 30 δευτερόλεπτα με τη βοήθεια μόνο ενός εργαλείου «push-pin». Δεν υπάρχουν καλώδια ή βίδες για να σας απασχολήσουν. 

Για να καταφέρει κάτι τέτοιο, η Dell ανάπτυξε έναν πλήρως αρθρωτό σχεδιασμό, όπου κάθε εξάρτημα κουμπώνει στη θέση του. Όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο, δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη προσπάθεια για έναν εκπρόσωπο της Dell να αποσυναρμολογήσει τον φορητό υπολογιστή. Αφού πρώτα ξεκούμπωσε το πληκτρολόγιο με ένα εργαλείο push-pin, αφαίρεσε τις δύο μονάδες των ηχείων, την μπαταρία, τον ανεμιστήρα στο σύστημα ψύξης του επεξεργαστή και τέλος το mainboard. Αφού «ξεκούμπωσε» το πλαίσιο του φορητού υπολογιστή, ήταν δυνατό να αφαιρεθεί και η οθόνη. Σε αντίθεση με το προηγούμενο κόνσεπτ, στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει χώρος για έναν ανεμιστήρα για τον επεξεργαστή με αποτέλεσμα να μπορεί να δεχτεί ισχυρότερα και με περισσότερους πυρήνες μοντέλα.

«Συνδυάζοντας τον βιώσιμο σχεδιασμό Luna με την έξυπνη τηλεμετρία και τον ρομποτικό αυτοματισμό, δημιουργήσαμε κάτι που έχει τη δυνατότητα να πυροδοτήσει μία σεισμική αλλαγή στη βιομηχανία και να προωθήσει την κυκλική οικονομία σε μεγάλη κλίμακα», δήλωσε ο Glen Robson, Chief Technology Officer του Client Solutions Group της Dell Technologies σε μια ανάρτηση στο επίσημο blog της εταιρείας. «Μια μεμονωμένη βιώσιμη συσκευή είναι ένα πράγμα, αλλά η πραγματική ευκαιρία είναι ο ενδεχόμενος αντίκτυπος που μπορεί να έχει (το κόνσεπτ) σε εκατομμύρια συσκευές τεχνολογίας που πωλούνται κάθε χρόνο καθώς και η βελτιστοποίηση των υλικών σε αυτές τις συσκευές για μελλοντική επαναχρησιμοποίηση, ανακαίνιση ή ανακύκλωση».

  • Like 23
  • Thanks 3