Η εκτενέστατη διαρροή, 311 σελίδων, αποκαλύπτει τα σχέδια της Dell για νέους επεξεργαστές, φορητούς υπολογιστές και ενδεχομένως το πότε θα παρουσιάσει η Nvidia την επόμενη γενιά GPU.

Είναι ήδη γνωστό ότι η Dell ετοιμάζεται να παρουσιάσει νέα εκδοχή του δημοφιλούς laptop XPS 13 βασισμένο στην αρχιτεκτονική Arm, όμως πλέον διαρροή εμπιστευτικού εγγράφου αποκαλύπτει πολλές περισσότερες λεπτομέρειες για τα μελλοντικά σχέδια της Dell. Το VideoCardz εξασφάλισε και δημοσίευσε έγγραφo 311 σελίδων της Dell που περιγράφει με λεπτομέρειες το XPS 13, το οποίο αναμένεται σύντομα, αλλά και το πότε μπορούμε να αναμένουμε τα νέα τσιπ της Qualcomm για τα Windows on Arm.

Τα laptop που βασίζονται στον επεξεργαστή Snapdragon X Elite της Qualcomm αναμένεται να κάνουν το ντεμπούτο τους την ερχόμενη εβδομάδα, με την Asus να ανακοινώνει ότι έχει έτοιμο ένα νέο "AI PC" προς κυκλοφορία τη Δευτέρα, την ίδια ημέρα που η Microsoft διοργανώνει εκδήλωση επικεντρωμένη στην τεχνολογία Windows on Arm. Η πρόταση της Dell, το XPS 13, που θα ενσωματώνει επίσης επεξεργαστή Snapdragon X Elite διέρρευσε προ ημερών και το νέο αυτό έγγραφο αποκαλύπτει ότι θα παρουσιαστεί σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις, με αντίστοιχες οθόνες (FHD, QHD+ και OLED).

The leaked Arm-powered XPS 13 model.

H νέα αυτή διαρροή επιβεβαιώνει ότι η Dell σκοπεύει να ανανεώσει το XPS 13 Plus που κυκλοφόρησε το 2022, ενσωματώνοντας touch bar στην επάνω πλευρά του πληκτρολογίου, ενώ θα υπάρχουν μόνο δύο θύρες USB-C. Η διάρκεια της μπαταρίας προφανώς διαφέρει ανά μοντέλο, όμως η περιήγηση στο διαδίκτυο υπολογίζεται στις 13 ώρες για την οθόνη FHD+, πάνω από 12 ώρες για το μοντέλο με QHD+ και γύρω στις 9 ώρες για το μοντέλο που θα ενσωματώνει OLED οθόνη της LG. Η αναπαραγωγή βίντεο υπολογίζεται να υπερβαίνει τις 29 ώρες για το μοντέλο με οθόνη FHD+ και, εφόσον αυτό επαληθευτεί, πρόκειται για εντυπωσιακή βελτίωση σε σχέση με την τρέχουσα γενιά laptops με Windows.

Στο έγγραφο που διέρρευσε υπάρχει επίσης αναφορά σε ένα panel "tandem OLED" της LG, που θα χρησιμοποιηθεί στην επικείμενη σειρά XPS 13. Η LG παρουσίασε για πρώτη φορά panel με τεχνολογία tandem OLED το 2019, τα οποία κυρίως χρησιμοποιούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία, όμως διεύρυνε τη γκάμα της, περιλαμβάνοντας tandem OLED πτυσσόμενα panels των 17 ιντσών από πέρυσι. Η Apple παρουσίασε προ ημερών το νέο iPad Pro με tandem OLED, που χρησιμοποιεί δύο στρώσεις OLED για να προσφέρει βελτιωμένη φωτεινότητα αλλά και διάρκεια ζωής του panel.

Παρότι τo έγγραφο που διέρρευσε έχει ημερομηνία Αυγούστου 2023, όλες οι ενδείξεις συντείνουν στην παρουσίαση των μοντέλων XPS 13 με επεξεργαστές Qualcomm τον Ιούνιο, ημερομηνία που έχει ακουστεί για τις επερχόμενες συσκευές Surface της Microsoft με αρχιτεκτονική Arm. Παράλληλα, η Microsοft φημολογείται πως θα μεταβεί σε οθόνη OLED για το μοντέλο Surface Pro 10, οπότε είναι πιθανό να δούμε και εκεί μια tandem OLED.

H επόμενη γενιά laptop XPS 14 αναφέρεται στο έγγραφο πως έχει ορίζοντα κυκλοφορίας τον Ιανουάριο του 2026, βασισμένη σε επεξεργαστές Oryon V2 ή Panther Lake της Intel, ενώ θα υπάρξει και ένα ανανεωμένο μοντέλο XPS 13 βασισμένο σε επεξεργαστές Lunar Lake της Intel και Oryon V2 της Qualcomm. Παράλληλα, η Dell αναμένει την επόμενη γενιά GPU από την Nvidia στις αρχές του 2025, με ανανεωμένες εκδόσεις να κυκλοφορούν στις αρχές του 2026. Η Nvidia ακόμη δεν έχει παρουσιάσει τη φημολογούμενη σειρά RTX 5000, που αναμένεται πως θα βασίζεται στην αρχιτεκτονική Blackwell, ενώ κάποια slides της Dell από το 2023 θα μπορούσαν να είναι ήδη παρωχημένα, ως προς το πρόγραμμα των νέων κυκλοφοριών της Nvidia. 

Η Microsoft διοργανώνει την εκδήλωση Surface and Windows AI τη Δευτέρα, 20 Μαΐου, στις 8 μ.μ ώρα Ελλάδος. Επίσης, στο διάστημα μεταξύ 21 και 23 Μαΐου, η Microsoft διοργανώνει το ετήσιο συνέδριο Build που απευθύνεται σε developers, επομένως εκείνη η εβδομάδα αναμένεται να συγκεντρώσει πλήθος ανακοινώσεων για τα Windows on Arm και γενικότερα για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στους προσωπικούς υπολογιστές.