Αμερικανικές επιχειρήσεις απαγορεύεται να εξάγουν εξαρτήματα ή οτιδήποτε σχετικό με τεχνολογία προς την DJI, όμως προς το παρόν δεν απαγορεύτηκε η πώλησή τους σε αμερικανικά καταστήματα.

Στη «μαύρη λίστα» κινεζικών επιχειρήσεων προστέθηκε η DJI, όπως γνωστοποιήθηκε από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Η εταιρεία, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, κατηγορείται για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μεγάλη κλίμακα -εντός κι εκτός Κίνας- που γίνεται εφικτή μέσω των τεχνολογιών και των προϊόντων της, κάτι που έρχεται σε σύγκρουση με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Βάσει όσων αναφέρονται στο επίσημο έγγραφο, γίνεται σαφής αναφορά στην «παρακολούθηση ατόμων μέσω υψηλής τεχνολογίας». Προ ημερών, το Bloomberg είχε δημοσιεύσει άρθρο στο οποίο αναφερόταν πως η DJI προμήθευσε την κινεζική κυβέρνηση με drones ώστε να παρακολουθούνται οι Ουιγούροι -μουσουλμανική μειονότητα- της περιοχής Xinjiang. Λέγεται πως σχεδόν ένα εκατομμύριο Ουιγούροι βρίσκονται σε στρατόπεδα κράτησης και η περιοχή της Xinjiang, όπου βρίσκεται περίπου το 80% των Ουιγούρων της Κίνας, είναι αστυνομοκρατούμενη.

Με τα τρέχοντα δεδομένα, αμερικανικές επιχειρήσεις απαγορεύεται να εξάγουν και να προμηθεύουν την DJI με εξαρτήματα ή τεχνολογία κάθε είδους. 

Η απαγόρευση είναι παρόμοια με αυτή που εξακολουθεί να ισχύει για τη Huawei, όμως όχι απολύτως ίδια. Προς το παρόν, μιλώντας στο TechCrunch η DJI διαβεβαίωσε τον κόσμο πως θα συνεχίσει να πουλά τα προϊόντα της σε καταστήματα των ΗΠΑ.

Αναφορά σε κείμενο

"Η DJI είναι απογοητευμένη με την απόφαση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. Πελάτες στην Αμερική μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν και να χρησιμοποιούν προϊόντα DJI κανονικά. Η DJI παραμένει πιστή στο έργο της να αναπτύσσει τα πιο καινοτόμα προϊόντα στη βιομηχανία, τα οποία χαρακτηρίζουν την εταιρεία μας και ωφελούν τον κόσμο."

Παλαιότερα, οι ΗΠΑ έκαναν ξεκάθαρο πως δεν εμπιστεύονται τα κινεζικά drones που φτιάχνονται με κινεζικά εξαρτήματα, καθώς μπορούν να αποτελέσουν πρόβλημα για την ασφάλεια της χώρας. Επομένως, προσγείωσε όλα τα εν λόγω drones και προέβη σε ελέγχους, ώστε να εξακριβωθεί αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία ή κυβερνοεπιθέσεις. Τον Οκτώβριο, απαγορεύτηκε η αγορά κινεζικών drones με κρατικά χρήματα ενώ κατασκευαστές όπως Parrot και Skydio πιστοποιήθηκαν και θα προτιμηθούν για κυβερνητική χρήση έναντι των DJI. 

  • Like 1