Η Ταϊβανέζικη εταιρεία, που μπορεί να μην τα πηγαίνει και τόσο καλά στην αγορά των smartphones, αλλά πρωτοστατεί στον χώρο της εικονικής πραγματικότητας ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες δύο νέα headsets εικονικής πραγματικότητας, τα Vive PRO Eye και Vive Cosmos.

Το χαρακτηριστικό που καθιστά το Vive PRO Eye ξεχωριστό είναι ότι ενσωματώνει τεχνολογία «ανίχνευσης ματιού» και δυνατότητα πλοήγησης στο μενού με το βλέμμα (Precision Eye Tracking), ουσιαστικά αφαιρώντας την ανάγκη χρήσης χειριστηρίων. Η HTC υποστηρίζει ότι πρόκειται για μία «εξέλιξη στον χώρο του enterprise VR» και επομένως επισημαίνει που απευθύνεται το συγκεκριμένο headset εικονικής πραγματικότητας: σε επιχειρήσεις που θέλουν καλύτερες εξομοιώσεις κατάρτισης.  

Το Vive PRO Eye επίσης έχει «foveated rendering», το οποίο υποτίθεται ότι προσφέρει καλύτερη «ποιότητα όρασης» εντός του headset, και έτσι αντί να είναι «κλειδωμένη» η εικόνα στο κέντρο, ακολουθεί τον χρήστη όπου κοιτάζει, ανιχνεύοντας τη κίνηση των ματιών. Αυτό σημαίνει ότι η εικόνα παραμένει καθαρή και ευκρινής όπου και αν κοιτάζει ο χρήστης. Με τον παραπάνω τρόπο ωστόσο, για όσους είναι επιφυλακτικοί με την χρήση των δεδομένων τους, το headset μπορεί και ανιχνεύει τι κοιτάτε ακριβώς, χρησιμοποιώντας αυτά τα στοιχεία δεδομένων για «analytics» (ενδεχομένως να χρησιμεύσουν για στοχευμένη διαφήμιση;).

vive_pro_pdp_desktop-mian-min2.thumb.jpg.21ebd59aea78947d329f4bf6e79134a0.jpg

 Από άποψη εξοπλισμού, το Vive PRO Eye διαθέτει δύο OLED οθόνες ανάλυσης 2880 x 1600 pixels (615ppi) και FoV 100-μοιρών. Επίσης διαθέτει ανανεωμένο σχεδιασμό και μαξιλαράκια για άνεση και εργονομία, δύο εμπρόσθιες κάμερες, ενσωματωμένα ακουστικά, ενισχυτές για καλύτερη απόδοση surround sound, δύο μικρόφωνα με τεχνολογία ακύρωσης θορύβου κ.ά. Μαζί με το headset, η Ταϊβανέζικη εταιρεία αποκάλυψε και τον Wireless Adaptor που προσφέρει ασύρματη σύνδεση στο νέο headset και είναι συμβατό και με το παλαιότερο Vive.   

Το δεύτερο headset εικονικής πραγματικότητας που παρουσίασε η HTC στα πλαίσια της φετινής CES είναι το Vive Cosmos, που έρχεται με inside-out tracking από τέσσερις κάμερες και οθόνη flip-up, είναι πλήρως αυτόνομο και δεν απαιτεί εξωτερική «βοήθεια» για τις ανάγκες του tracking. H εταιρεία κατασκεύασε το συγκεκριμένο headset για να χρησιμοποιείται οπουδήποτε. Τα χειριστήρια ανίχνευσης της κίνησης, που είναι φωτιζόμενα, έχουν επίσης επανασχεδιαστεί, και έχουν στοιχεία από τον σχεδιασμό «Oculus Touch».

Όσον αφορά στο λογισμικό, το Vive Cosmos χρησιμοποιεί μία επανασχεδιασμένη έκδοση του λογισμικού του Vive που καθιστά ακόμα πιο ομαλή την μετάβαση μεταξύ εμπειριών VR και έχει την ονομασία Vive Reality System. Το Viveport Infinity είναι επίσης μία νέα μηνιαία συνδρομή που δίνει στον χρήστη πρόσβαση σε 500 παιχνίδια και εφαρμογές και θα διατεθεί από τις 5 Απριλίου.