Η έκθεση τεχνολογίας CES ολοκληρώθηκε, και η σημαντικότερη ανακοίνωση νέου VR headset ήταν χωρίς αμφιβολία αυτή του Vive XR Elite της HTC.

Όπως ισχύει και με τη σειρά VR συστημάτων Quest της Meta, το HTC Vive XR Elite είναι ένα αυτόνομο headset με δικό του ενσωματωμένο υπολογιστή, όμως η τιμή που ανακοινώθηκε στην έκθεση το φέρουν κοντά στην κορυφή σε ότι αφορά το κόστος, αφού αυτό υπολογίζεται στα 1399 ευρώ. Σύμφωνα με την HTC, το νέο της headset θα κυκλοφορήσει μέσα στο Μάρτιο ενώ θα στηρίζεται στο Snapdragon XR2 SoC της Qualcomm και όχι στο XR2+ που βρίσκουμε στο Quest Pro.

Αυτή είναι μια σύγκριση που θα μας απασχολήσει περισσότερο μέσα στη χρονιά, αφού οι στόχοι των δύο εταιρειών συγκλίνουν, στη διαρκή προσπάθεια να αποτελέσουν ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του Metaverse και όλων όσων αυτό (φημολογείται ότι) θα φέρει.

Με το δεδομένο αυτό, δύο συσκευές που στηρίζονται σχεδόν στο ίδιο hardware μπορούν ακόμα να διαφέρουν στην απόδοση χάρη σε διαφορετικούς στόχους ισχύος ή λύσεις ψύξης. Το Vive XR Elite προσφέρει 1920×1920 pixels στα 90Hz ανά μάτι, με οριζόντιο οπτικό πεδίο έως και 110 μοίρες.

To ασύρματο streaming για PC VR είναι μέρος των αναφερόμενων χαρακτηριστικών, και σε αυτό το σημείο, το headset της HTC είναι εξοπλισμένο με Wi-Fi 6E, το ανώτερο ασύρματο πρότυπο αυτή τη στιγμή, εν αναμονή του WiFi 7 μέσα στη χρονιά. Όπως και τα περισσότερα VR συστήματα τρέχουσας γενιάς, το XR Elite χρησιμοποιεί inside-out tracking, πράγμα που σημαίνει ότι δεν απαιτούνται εξωτερικοί ανιχνευτές, κάτι που χαρακτήριζε την πρώτη γενιά συστημάτων.

image.png.0592503e40e5f1a45ecb174341d505de.png

Το λογισμικό που υπόσχεται η HTC με το λανσάρισμα του Vive XR Elite

Χωρίς να εντυπωσιάζει σε επίπεδο τεχνικών προδιαγραφών, αυτό που κάνει ενδιαφέρουσα την πρόταση της HTC δεν έγκειται στις προδιαγραφές της, αλλά σε μικρότερες λεπτομέρειες στο σχεδιασμό του και στην προσέγγιση της εταιρείας στο VR. Ενώ το Quest 2 απέχει πολύ από τα μεγάλα ογκώδη ακουστικά VR της δεκαετίας του '90, δεν είναι ακόμα το κομψό σετ γυαλιών που είδαμε σε ταινίες όπως το Ready Player One. Το XR Elite είναι σημαντικά πιο συμπαγές από άλλα ακουστικά της αγοράς με παρόμοιες προδιαγραφές.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το σετ υποστηρίζει διαφορετικά στυλ ιμάντων κεφαλής που αλλάζουν εύκολα. Υπάρχει το ασφαλές στήριγμα κεφαλής που θα θέλατε να φοράτε όταν παίζετε παιχνίδια VR και ένα σύστημα που λειτουργεί όπως τα παραδοσιακά γυαλιά, για εφαρμογές μικτής πραγματικότητας ή λιγότερο ενεργητικές εφαρμογές VR. Ένα από τα πλεονεκτήματά του σε σχέση με τον ανταγωνισμό είναι η δυνατότητα που δίνει να προμηθευτείτε συνταγογραφούμενους φακούς για ορισμένα σετ ακουστικών ή να χρησιμοποιήσετε ένα διαχωριστικό γυαλιών για να τα φοράτε πάνω από τα κανονικά σας γυαλιά

Ένας από τους λόγους για τους οποίους το XR Elite μπορεί να είναι πιο συμπαγές είναι η απόφαση της HTC να ενσωματώσει τη ρύθμιση της διόπτρας στο σετ κεφαλής. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να ρυθμίσετε την ισχύ της διόρθωσης, τουλάχιστον εντός ενός συγκεκριμένου εύρους, Θα εξακολουθούν να υπάρχουν χρήστες που χρειάζονται ρύθμιση εκτός του εύρους, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία όσων χρειάζονται γυαλιά εμπίπτουν στο υποστηριζόμενο εύρος.

Συνεχίζοντας τις συγκρίσεις, τα Quest 2 και Quest Pro δεν διαθέτουν αποσπώμενες μπαταρίες, πράγμα που σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να καταφύγετε σε εξωτερικές μπαταρίες για πιο παρατεταμένες συνεδρίες. Η HTC έχει παρατηρήσει αυτό το πρόβλημα, και έτσι το XR Elite προσφέρει ένα σύστημα μπαταριών με δυνατότητα εναλλαγής ακόμα και κατά τη χρήση που ουσιαστικά επεκτείνει το χρονικό διάστημα μιας VR εμπειρίας. 

Εκτός από τους παρατεταμένους χρόνους λειτουργίας, οι μπαταρίες με δυνατότητα εναλλαγής on the fly έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν προσθέτουν επιπλέον βάρος στο σετ κεφαλής. Στην πρόταση του Quest, η προσθήκη διάρκειας ζωής στη μπαταρία σημαίνει προσθήκη βάρους και στο κεφάλι σας, γεγονός που αυξάνει το επίπεδο δυσφορίας.

Τέλος, η HTC έχει κάνει το XR Elite ένα αρθρωτό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι οι μελλοντικές μονάδες μπορούν να αναβαθμίσουν ή να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας του headset. Μέχρι στιγμής, οι μόνες μονάδες που έχουν ανακοινωθεί είναι οι προσθήκες ανίχνευσης βλέμματος και προσώπου. Παρόλα αυτά, δεν θα ήταν έκπληξη να δούμε την εταιρεία να παράγει και άλλες ενδιαφέρουσες τροποποιήσεις για τους υπάρχοντες κατόχους headset. 

Υπενθυμίζουμε ότι στις 22 Φεβρουαρίου, η Sony θα κυκλοφορήσει το PS VR2 για το PlayStation 5, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει και το best seller της κατηγορίας, εστιάζοντας αποκλειστικά στο gaming μέσω της δημοφιλούς κονσόλας της Ιαπωνικής εταιρείας.