Αναμφισβήτητα, η φετινή χρονιά είναι από τις πιο δύσκολες για την Huawei και τις επιχειρήσεις της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ιδρυτής και διευθύνοντας σύμβουλος της Κινέζικης εταιρείας, Ren Zhengfei, παραχώρησε μία ωριαία συνέντευξη πρόσφατα στο Yahoo Finance και αναφέρθηκε στα σχέδια της εταιρείας για την διαχείριση της «κρίσης» που προήλθε από τις απαγορεύσεις ενώ επιπλέον έδωσε και την δική του ερμηνεία για τις προθέσεις πίσω από τις ενέργειες της Αμερικάνικης κυβέρνησης. Ο κ. Ren Zhengfei έκανε γνωστό ότι η Huawei δεν ήταν πλήρως προετοιμασμένη όταν έγινε γνωστό ότι προστέθηκε στη «μαύρη λίστα» (Entity List) του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.

Υψηλόβαθμα στελέχη της Κινέζικης εταιρείας δήλωσαν ότι οι πωλήσεις μειώθηκαν έως και κατά 40% μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες από την απαγόρευση, εξαιτίας των ανησυχιών για το λειτουργικό σύστημα. Ο Ren Zhengfei ωστόσο τώρα υποστηρίζει ότι η εταιρεία τώρα «είναι ικανή να απεξαρτηθεί από τις ΗΠΑ για βασικά προϊόντα».

Σύμφωνα με το Yahoo Finance, o Ren Zhengfei πιστεύει ότι η προσθήκη της Huawei στην «μαύρη λίστα» είναι μία προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να «περιορίσουν την προηγμένη τεχνολογία της Huawei». Από τα tweets του Προέδρου των ΗΠΑ, o Ren Zhengfei επίσης πιστεύει ότι ο Donald Trump βάσισε τις υποθέσεις του στις ποινικές διώξεις που κατέθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τον Ιανουάριο κατά της Huawei για κλοπή εμπορικών μυστικών και παραβίαση των Αμερικάνικων κυρώσεων στο Ιράν. Με την απαγόρευση στην Huawei συνέχισε να λέει ο Ren Zhengfei, oi ΗΠΑ είχαν περισσότερα να χάσουν, ειδικά όσον αφορά στις συνδέσεις 5G. «Ακόμα και αν έχουν υπερυπολογιστές και συνδέσεις πολύ μεγάλης χωρητικότητας, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενδέχεται να μείνουν πίσω επειδή δεν έχουν υπερ-γρήγορες συνδέσεις» δήλωσε ο Ren Zhengfei στο Yahoo Finance και συμπλήρωσε ότι «ο αποκλεισμός της Huawei είναι η αρχή που οι ΗΠΑ μένουν πίσω».

Αν και ο αποκλεισμός απαγορεύει στην Huawei από το να έχει πρόσβαση σε Αμερικάνικη τεχνολογία, αυτό σημαίνει ότι και οι Αμερικανικές εταιρείες πρόκειται να χάσουν έσοδα από την Κινέζικη εταιρεία. Ως αποτέλεσμα ενδέχεται να μειωθούν και θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ επίσης. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης ο Ren Zhengfei επιβεβαίωσε τις απολύσεις στο τμήμα R&D της εταιρείας Futurewei στις ΗΠΑ στο οποίο σχεδίαζε να επενδύσει $600 εκατομμύρια. Παρά τα προβλήματα μεταξύ των ΗΠΑ και της εταιρείας του όμως, ο Ren Zhengfei είπε στο Yahoo Finance ότι έχει πίστη στο αμερικανικό νομικό σύστημα για την επίλυση των ζητημάτων.

O Ren Zhengfei μίλησε επίσης για τον αντίκτυπο από τον αποκλεισμό των επιχειρήσεων της Huawei μιλώντας σε μία εκπομπή με την ονομασία «A Coffee with Ren». Τότε, είπε ότι αν και ο αποκλεισμός στοιχίζει στην εταιρεία $30 δισεκατομμύρια, η εταιρεία του πρόκειται να ανακάμψει τα επόμενα χρόνια καθώς θα ολοκληρώσει μία «εναλλαγή προϊόντων». Πως θα προχωρήσουν τα πράγματα για την εταιρεία δεν είναι ξεκάθαρο, όμως είναι φανερό ότι η Huawei δεν πρόκειται να τα παρατήσει χωρίς να δώσει μάχη. Οι ΗΠΑ πάντως χαλάρωσαν λίγο το «σκοινί» στον λαιμό της εταιρείας καθώς φαίνεται πως πλησιάζει σε κάποιου είδους εκεχειρία με την Κίνα.   

Engadget

 

  • Like 4