Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters,  ο GSM Association (GSMA), ο φορέας παρόχων τηλεπικοινωνιών και άλλων τεχνολογικών συνεργατών που εργάζονται από κοινού για την εδραίωση και την ανάπτυξη του παγκόσμιου συστήματος επικοινωνιών κινητής τηλεφωνίας φαίνεται να πρότεινε στα μέλη του να συζητήσουν το ενδεχόμενο αποκλεισμού της Κινέζικης εταιρείας Huawei από βασικές αγορές εν μέσω ανησυχιών ότι μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να γυρίσει τους παρόχους χρόνια πίσω.

Πολλοί πάροχοι υπηρεσιών Internet και τηλεπικοινωνιών εξαρτώνται από την Huawei για να οικοδομήσουν τα δίκτυα 5G τους, και ο αποκλεισμός της Κινέζικης εταιρείας από την αγορά θα έθετε σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στις τηλεπικοινωνίες, ενώ οι επιπτώσεις της απαγόρευσης θα γίνονταν αισθητές και στα συνδεδεμένα εργοστάσια, στα συνδεδεμένα αυτό-οδηγούμενα οχήματα, στην ιατρική τεχνολογία κ.ά. H Deutsche Telekom για παράδειγμα, η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη ισχυρίζεται ότι αν αναγκαστεί να «ξηλώσει» τον εξοπλισμό της Huawei από τα υπάρχοντα δίκτυα της, θα καθυστερήσει το λανσάρισμα νέων υπηρεσιών κατά δύο, με τρία χρόνια.

Παρόλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την χρήση δικτυακού εξοπλισμού της Huawei στα επόμενης γενιάς δίκτυα 5G στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για λόγους εθνικής ασφάλειας. Ο Γενικός Διευθυντής του GSMA, Mats Granryd με επιστολή του στα μέλη του οργανισμού πρότεινε να συνεδριάσουν στα τέλη Φεβρουαρίου και στα πλαίσια του Mobile World Congress, του μεγαλύτερου ετήσιου συνεδρίου για τον κλάδο, με βασικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις με την Huawei. 

Όπως είναι γνωστό, ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας, έχουν απαγορεύσει την χρήση εξοπλισμού της Huawei στις υποδομές των δικτύων τηλεπικοινωνιών επόμενης γενιάς, λόγω φόβων ότι ο εξοπλισμός της εταιρείας ενδέχεται να διαθέτει κερκόπορτες που θα επέτρεπαν την κατασκοπεία. Οι κυβερνήσεις χωρών της Δύσης εδώ και καιρό εκφράζουν την ανησυχία τους για τον νόμο περί πληροφοριών του Κινεζικού κράτους που επιβάλει στις Κινέζικες εταιρείες και επιχειρήσεις να παρέχουν πληροφορίες, να υποστηρίζουν και να συνεργάζονται με τις Κινέζικες υπηρεσίες πληροφοριών όποτε τους ζητηθεί. 

Η Huawei, που έχει ηγετική θέση στην αγορά με πωλήσεις τουλάχιστον $100 δισεκατομμυρίων αρνείται την ύπαρξη «back doors» στον εξοπλισμό της, με τον ιδρυτή της, Ren Zhengfei να έχει επανειλημμένως αρνηθεί ότι η εταιρεία του θα κατασκόπευε για λογαριασμό της Κινέζικης κυβέρνησης.

Reuters